Dette bliver den største børsnotering i Europa i år

I dag dukkede et stort nyt selskab op på børsen i Madrid.

Den spanske kong Felipe and Francisco J. Riberas. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY

Det er den spanske producent af bildele, Gestamp, der er blevet værdisat i omegnen af 3,2 milliarder euro – knapt 24 milliarder kroner.

Ifølge Financial Times er det ny europæisk årsrekord.

Værdisættelsen af selskabet, som svarer til 5,60 euro pr. aktie, er faktisk i den nedre ende af det spektrum, man på forhånd havde forventet. Men selv om prissættelsen endte lidt lavere, end de mest optimistiske børsmæglere havde forestillet sig, meldes der alligevel om betydelig interesse.

I en meddelelse skrev Gestamp tidligere på ugen, at emissionen i forbindelse med børsnoteringen var markant overtegnet lige fra begyndelsen af processen.

Familiefirma

Det er familien Riberas, som tager selskabet på børsen.

Gestamp blev stiftet som en lille metalvarehandel af Francisco Riberas Pampliega i 1958, og det ledes i dag af hans søn, Francisco José Riberas Mera.

Samlet sættes 27 procent af selskabet til salg, men dette tal kan stige afhængigt af overtildeling. Familien vil uanset hvad sidde tilbage med over 50 procent af aktierne i selskabet.

”Den efterspørgsel, vi har set gennem de seneste uger, viser Gestamps potentiale og dets ledende globale position. Efter børsnoteringen vil vi fortsætte med at fokusere på at skabe en lønsom vækst med en langsigtet investeringsprofil,” siger Francisco Riberas i en kommentar.

Gestamp producerer bildele – alt fra karrosserier til dørhængsler. Selskabet har afdelinger i 21 lande, og det omsatte sidste år for cirka 55 milliarder kroner.

Store forventninger

Selv om børsintroduktionen af Gestamp bliver stor i europæisk sammenhæng, er den mere beskeden set i global sammenhæng.

Årets indtil nu mest omtalte børsnotering har været billeddelingstjenesten Snapchat, som fandt sted i marts. Snapchat blev ved den lejlighed værdisat til 137 milliarder kroner, og kursen steg yderligere, da handlen begyndte.

Ellers er de største forventninger knyttet til en mulig børsnotering af airbnb, som kan ende med at blive mere værdifuldt end Snapchat. Boligformidlingstjenesten har tidligere i år været ude på kapitalmarkedet, og dengang blev det prissat i omegnen af 215 milliarder kroner.

Airbnb har selv afvist, at der forelægger konkrete planer om en snarlig børsintroduktion, men snakken vil alligevel ikke forstumme.

Ellers peger Nasdaq på selskaber som Palantir Technologies, Lyft, Uber, Okta og svenske Spotify som mulige kandidater, der er knyttet store forventninger til.

Sidste års største notering var det kinesiske speditionsfirma ZTO Express, som blev værdisat til 84 milliarder kroner.