Detailsalgstal tøede Wall Street op

Det amerikanske aktiemarked kom sig tirsdag oven på en negativ åbning og endte generelt set uændret.

Dog lukkede Nasdaq lavere trukket ned af kursfald i Apple. Der var stigninger i detailsektoren efter stærke nøgletal for butikkernes salg i december. Derimod faldt flere af teknologiaktierne.

Det brede S&P 500-indeks sluttede 0,1 pct. højere, Dow Jones-indekset steg 0,2 pct., mens Nasdaq-indekset bakkede 0,2 pct.

De amerikanske aktier indledte børshandelen med fald, efter den afgående finansminister, Timothy Geithner, dagen forinden havde opfordret Kongressens medlemmer til at vedtage en forhøjelse af gældsloftet på 16.400 mia. dollar. Forhandlingerne ventes at blive vanskelige, da demokraterne og Præsident Barack Obama på den ene side afviser at forhandle om gældsloftet under pres om budgetnedskæringer fra Republikanerne. Dermed risikerer USA at komme i en lignende situation som i slutningen af 2011, da politikerne ikke kunne enes om at forhøje loftet i tide, og sendte finansmarkederne i dørken på grund af frygt for, at USA må stoppe sine betalinger.

En serie gode detailsalgstal tøede dog langsomt Wall Street op mod slutningen af tirsdagens handel. Detailsalget steg 0,5 pct. i december mod ventet 0,2 pct. ifølge Bloomberg News, og statistikken udløste stigninger i detailkæder som JCPenney, Guess og Macy's, der alle sluttede med stigninger på over 2 pct.

Imens trak Apple godt ned i det teknologitunge Nasdaq-indeks med et fald på 3,2 pct. Det var det andet fald på stribe i den størrelsesorden, og kommer efter den japanske finansavis Nikkei kan berette, at Apple har skåret ordrerne på nye dele til iPhone 5 med omkring 50 pct. på grund af skuffende salgstal.

Facebook faldt 2,7 pct. efter en del mystik op til et pressemøde, hvor selskabet præsenterede et nyt redskab til informationssøgning. Markedet var tilsyneladende ikke imponeret, og havde måske sat næsen op efter mere, da der op til pressemødet var en del spekulationer om, hvad Facebook havde i ærmet.

Blandt Dow-medlemmerne steg blandt andre JPMorgan Chase med 1 pct. op til finanskoncernens kvartalsregnskab i eftermiddag. Også Goldman Sachs er regnskabsaktuel, men fik en mindre succesrig generalprøve og faldt 0,4 pct.

Forest Laboratories, Lundbecks mangeårige samarbejdspartner, sluttede 0,6 pct. højere i kølvandet af sit regnskab tirsdag.

Retningen på futuremarkedet er onsdag morgen blandt med små fald på 0,1 pct. i Dow- og S&P 500-futuren, mens Nasdaq-indekset ligger 0,1 pct.