"Det minder mest om 1929"

Vi kan lige så godt forberede os på det. Den økonomiske krise, som vi først lige har taget hul på, bliver langvarig og dyb, lyder det fra en af Danmarks mest magtfulde mænd, bestyrelsesformand Fritz H. Schur.

Modsat i 1929 har regeringerne denne gang været hurtigere til at gribe ind over for den finansielle krise, siger Fritz H. Schur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jeppe Michael Jensen

Vi skal tilbage til 1929 og krisen, der startede i USA, for at finde noget lignende, mener Fritz Schur. Han ser langt de fleste ulykker ligge foran os.

»Jeg plejer at sige, at i 2010 vil elevatoren nå bunden. Vi begynder først at svømme lidt opad, når vi når hen i 2011-13. I de bestyrelser, jeg sidder i, har jeg prædiket recession i de seneste par år,« siger Fritz H. Schur i et interview med Børsen.

Foruden ejerskabet af sit eget industrikonglomerat sidder han for enden af bestyrelsesbordet som formand i store selskaber som SAS, Dong Energy og Post Danmark. Han er også kendt som en særdeles stærk netværker og indflydelsesrig aktør i Venstres øverste cirkler - herunder som ven af statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Brandvarmt boligmarked

Fritz H. Schur siger til Børsen, at han begyndte at få en dårlig fornemmelse af udviklingen i foråret 2007.

"Der var ingen specifik begivenhed, det var mere, at summen af mine fornemmelser sagde mig det," siger Fritz H. Schur - og nævner alligevel pengerigeligheden og ejendomsmarkedet som afgørende faktorer.

"På vej hjem fra hovedkontoret (på Esplanaden i København, red.) til mit hjem i Klampenborg har jeg ofte funderet over det utrolige i, at der findes så mange rige mennesker i samfundet, der havde råd til at købe ejendomme til 10-20 millioner kroner, som der typisk blev handlet til i Ordrup, Klampenborg og Hellerup. Kogepladen i hele økonomien var så varm, at det måtte gå galt," siger den erfarne bestyrelsesformand.

Minder om det store krak

Fritz H. Schur bider mærke i, at medierne sammenligner den nuværende situation med udviklingen under den første oliekrise i 1973. Men det rækker slet ikke, mener han.

»For mig at se minder den nuværende situation mest om 1929,« siger Schur til Børsen.

Den finansielle og senere dybe krise i USA, der kappede en fjerdedel af bruttonationalproduktet, blev først for alvor imødegået med den nyvalgte præsident Franklin D. Roosevelts økonomiske hjælpepakke »New Deal« i 1933, der inspireret af økonomen John Maynard Keynes satte gang i de offentlige investeringer, der igen satte skub i de økonomisk hjul.