Det maniodepressive aktiemarked

Stop, hop op – hop ned. Vilde udsving fra dag til dag. Jubel den ene dag, frygt og ærgrelser den næste. Velkommen til aktiemarkedet i disse dage.

Gigantiske op- og nedture, der kun sjældent er set større, hjemsøger i disse dage de globale pengemarkeder. Det er fald på fire til fem procent den ene dag, der afløses af næsten lige så store stigninger den næste, der udspiller sig for åbent tæppe. Dermed er udsvingene de største siden investerings­banken Lehman Brothers i 2008 krakkede, og verdensøkonomien nærmest stod i flammer.

Det er tilmed ikke kun på aktiemarkedet, at humøret for tiden skifter fra noget nær ren eufori til dyb depression på kort tid.

Samme tendens ses også på markedet for handel med olie, som på det seneste er faldet til det laveste niveau i seks år, og valutamarkedet hvor de daglige udsving i den amerikanske dollar og det britiske pund ligger langt over det normale.

Det er Kina, som har sat en skræk i livet på mange. Siden toppen i juni er det kinesiske aktiemarked i Shanghai faldet med mere end 40 procent, og det hænger især sammen med, at væksten er aftagende og næppe når op på de syv procent, som er det officielle mål for i år.

Mange frygter faktisk, at Kina skjuler dårlige tal om økonomien, og at det måske står værre til i verdens næststørste økonomi, end de officielle tal viser.

For at dæmpe panikken har den kinesiske centralbank sænket renten fem gange siden november sidste år.

Seneste rentedyk kom i denne uge og var på 0,25 procentpoint til 4,6 procent. Samtidig er kravene til bankerne sat ned også ad flere omgange, så de nemmere kan låne penge ud.

Kina har længe været en slags trækhest for den globale økonomi og har skabt gode tider for mineselskaber i Australien, producenter af sojabønner i Brasilien, minkavlere i Danmark, tyske bilfabrikker og hos modehuse i London med de nyeste topmodeller.

Det har derfor sendt chokbølger gennem verdensøkonomien, at Kina for nylig devalue­rede sin valuta tre dage i træk. Det har skabt frygt for, at den kinesiske motor er ved at løbe ind i problemer og har fået de europæiske aktier til at falde med så meget som 12 procent i løbet af bare fire dage.

De tyske aktier er nogle af dem, der er blevet ramt hårdest, fordi en stor del af landets eksport går til Kina.

Trods dette har de seneste meldinger fra Tyskland dog været over­vejende positive med stor fremgang i det tyske Ifo-indeks, der i august steg til 108,3, hvilket var langt bedre end ventet. Forbedringen skyldes et bedre syn på den aktuelle situation, mens forventningerne til fremtiden faldt marginalt.

Udviklingen tyder på, at den stærke tyske økonomi er ved at komme op i gear igen især på grund af den lave oliepris og den svækkede euro, som forbedrer konkurrence­evnen for virksomhederne.

Også forbrugernes tillid til fremtiden i USA fik et fint stort comeback i august. Så selv om det knirker lidt i Kina, er der positive tendenser at spore flere andre steder.