Det lysner på Asiens aktiemarkeder

Børskrisen er muligvis ved at drive over: Efter store mængder penge er blevet pumpet ud på lånemarkedet, har både de amerikanske og asiatiske investorer lindet lidt på tegnebogen.

De amerikanske aktiemarkeder lukkede fredag med små tab, efter en uge med volatile udsving, og børsmakederne i Tokyo og Hongkong er mandag morgen mere optimistiske end i sidste uge..

Investorerne har måttet skulle forholde sig til markant nervøsitet på grund af yderlige problemer forbundet til det amerikanske sekundære lånemarked og kreditmarkedet generelt. Fredag foretog den amerikanske centralbank en kapitalindsprøjtning til finanssektoren for at berolige markedet, og investorerne valgte derfor at mindske tidligere store tab på dagen.

S&P 500 lukkede 0,1 pct. højere i 1453, mens Dow Jones Industrial lukkede 0,2 pct. lavere i 13.239. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 0,5 pct. lavere i 2545.

- Pengeindsprøjtningen fra den amerikanske centralbank ind i finanssektoren er et forsøg på at berolige et nervøst finansmarked, udtalte aktiechef hos Yardeni Research, Ed Yardeni, til Bloomberg News. Men jeg tror ikke, kapitalindsprøjtningen er nok, og centralbanken er nødt til at sænke renten, vurderede chefen.

Den største amerikanske investeringsbank Goldman Sachs fortsatte den seneste nedtur og lukkede 1 pct. lavere i 180,5 dollar. Investeringsbanken har solgt ud af to hedgefonde primært med teknologiaktier, som angiveligt har tabt 15 pct. i værdi siden årsskiftet, skrev finansavisen Wall Street Journal torsdag med information fra en anonym kilde.

Oliegiganten Exxon Mobil og software- og computergiganten IBM var blandt de stigende aktier fredag i Dow Jones indekset, da de lukkede henholdsvis 1,1 pct. og 1,7 pct. højere, mens Alcoa og Microsoft begge lukkede pænt lavere. Ingen af selskaberne havde nyt til fondsbørsen.

Enkelte finansielle aktier stoppede fredag den seneste nedtur, hvor investorerne har kunne se aktiekursen droppe markant. Investeringsbanken Citigroup lukkede 0,2 pct. højere i 47 dollar, mens JPMorgan lukkede 0,2 pct. højere i 44,3 dollar. Men investeringsbankerne var dog fortsat under pres, idet Bear Stearns faldt 3,4 pct. til 110,2 dollar og Lehman Brothers lukkede 1,8 pct. til 59,1 dollar.

Den største amerikanske realkredit låneudbyder Countrywide Financial lukkede 2,8 pct. lavere i 27,9 dollar. Selskabet oplyste fredag, at tabene og problemerne for det sekundære lånemarked i høj grad truer indtjeningen og selskabets generelle finansielle situation.

Verdens største "gør-det-selv"-detailkoncern Home Depot lukkede 0,4 pct. højere i 35,8 dollar. Det er kommet frem, at selskabet måske er nødt til at acceptere en lavere pris for et datterselskab på grund af de seneste problemer forbundet med kreditmarkedet. Den tidligere pris lød på 10,3 mia. dollar.

Mandag morgen har investorerne i Japan fundet det forsigtige smil frem: Tokyobørsens Nikkei-225-indeks steg 0,25 procent efter et fald på 2,37 procent fredag.

Også i Hongkong steg kurserne, her med 0,64 procentpoint over fredagens niveau.

RB-Børsen/Business.dk