»Det kan godt være, at du lever et langt liv, Xiao Gang, men i helvede vil der vente mange investorer på dig«

Han er under maksimalt pres fra Kinas politiske ledelse og et hadeobjekt blandt vrede investorer. Som ansvarlig for den myndighed, der har til opgave at regulere det kinesiske aktiemarked, er Xiao Gang kommet på sit livs opgave.

Xiao Gang (til venstre) er her fotograferet ved den store gongong i Shanghai Stock Exchange sammen med Li Lihui i 2006, mens alt endnu gik godt, og de to herrer var henholdsvis formand for og topchef for den kinesiske børs. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt Kinas mange millioner småinvestorer er jagten på en syndebuk for længst begyndt. Kritikken begyndte stort set med det samme, da markedet vendte.

Over et års optur endte brat den 12. juni. På børserne i Shanghai og Shenzhen kunne tusindvis – hvis ikke millioner – af kinesiske privatinvestorer følge værdien af deres aktier rasle ned i et tempo og omfang, der kom som et chok for de fleste.

Mange føler sig ført bag lyset af en regering, der måned efter måned lagde sin politiske goodwill bag et aktiemarked, der viste sig at være en boble. Vreden er derfor ikke overraskende blevet vendt mod den ansvarlige myndighed kaldet China Securities Regulatory Commission (CSRC). Den har 57-årige Xiao Gang som formand.

Den tidligere bankdirektør er de seneste uger gået fra en relativt anonym tilværelse til at være en af Kinas mest udskældte personer og indehaver af landets p.t. mest udfordrende job. På sociale medier er han blevet et symbol på aktienedturen og mål for en meget højtråbende gruppe internetbrugere, der kræver hans afgang. Så hver gang CSRC publicerer nyheder eller tilføjer opdateringer på sociale medier, følger en storm af hadefulde kommentarer. Xiao Gang er blevet kaldt et udskud, en hund – og det der er meget værre. Øgenavnene er mange. Hans søn er blevet beskyldt for ulovlig aktiehandel og hans mor verbalt hængt ud.

»Det kan godt være, at du lever et langt liv, Xiao Gang, men i helvede vil der vente mange investorer på dig,« lyder et af mange vrede online-udbrud.

Lysende advarselslamper

CSRC har til opgave at regulere det kinesiske aktiemarked, og i sin kapacitet af formand er Xiao Gang en oplagt skydeskive for kritik. Og selv om mange af personangrebene rammer ved siden af skiven, er der næppe tvivl om, at CSRC bærer en del af ansvaret for størrelsen af aktieboblen på de kinesiske børser.

Selv da en lang række advarselslamper var begyndt at lyse klart og tydeligt, fortsatte CSRC i samme spor som hidtil. 12. juni mødtes Xiao Gang med en gruppe højtstående medlemmer af Kinas Kommunistparti, hvor han lod forstå, at aktiekurserne ville fortsætte med at stige. Fremgangen skyldtes det kinesiske reformprogram og overgangen til en mere bæredygtig vækst, forklarede han. Dagen efter styrtdykkede kurserne.

En anden kritik er rettet mod Xiao Gangs håndtering af margin-handel – køb af aktier for lånte penge. Den type aktiehandel blev mangedoblet på et år, hvilket er en af hovedårsagerne til både stigningen og det bratte fald. Enkelte gange forsøgte CSRC at bremse omfanget af margin-handlen, men opgav den strammere regulering hver gang, kurserne begyndte at dykke.

De seneste uger har CSRC med Xiao Gang i spidsen koordineret en statslig redningsaktion. For den kinesiske regering vil et krak på aktiemarkedet være en katastrofe. Markedet er udset til at stå for en større del af de statsejede selskabers finansieringsgrundlag og samtidig skabe øget velstand og forbrug.

Indtil videre er der dog ikke meget, der tyder på, at Xiao Gang har haft held med at genskabe tilliden til de kinesiske aktier. Tirsdag faldt kurserne igen, efter at det største dyk på en enkelt dag siden 2007 fandt sted mandag.