Det gør ualmindeligt ondt hos Alm. Brand Bank

Det er op ad bakke for Alm. Brand Bank. Der er allerede tilført mange penge, men yderligere kapital­tilførsler er formentlig nødvendige. Det kan ifølge analytiker betyde røde tal for hele koncernen.

»Udlånene til erhvervsejendomme og erhvervspantebreve er en udfordring, som har medført og måske fortsat vil medføre hensættelsesbehov,« siger Søren Boe Mortensen, adm. direktør i Alm. Brand. Han nedtoner dog betydningen af bankens problemer og siger, at de to andre dele af koncernen – pension og forsikring – er i topform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Som navnet indikerer, vil Alm. Brand gerne være almindelig – en helt almindelig finanskoncern med såvel forsikrings- og bankdrift som en pensionsdel.

Finanskrisen og nedturen i den generelle samfundsøkonomi har imidlertid gjort ualmindeligt ondt på dele af ellers almindelige Alm. Brand. Det er bankdriften, der er blevet hårdt ramt, og som kun har overlevet gennem kunstigt åndedrag i form af tilført kapital fra forsikringsdelen, som er den indtjenende del i Alm. Brand.

Men hvor alvorlig er nedturen i Alm. Brand Bank for resten af koncernen? Ret alvorlig ifølge aktieanalytiker i Sydbank, Rune Majlund Dahl:

»Jeg frygter, at underskuddet i banken i år trækker hele koncernen i rødt. Generelt ser jeg en større risiko i Alm. Brand Bank end i andre banker på grund af eksponeringen mod ejendomssektoren, pantebreve og landbruget. Og spørgsmålet er, hvor lang tid forsikringsdelen kan blive ved med at redde banken,« siger Rune Majlund Dahl.

Banken er det sorte får
Alm. Brands strategi har været at bruge markedsandelen på ti pct. på forsikringsdelen til at få flere kunder i banken – de såkaldte dobbeltkunder. Det har været et gennemgående tema i markedsføringen. Desværre kom der en finanskrise i vejen for en ellers fornuftig udvikling i banken:

»I dag kan vi se, at bankdelen har alt for store udlån, og i fjerde kvartal sidste år begyndte tabene at komme,« siger aktieanalytiker i Aktieinfo Danmark, Lau Svenssen.

Han peger på, at bankdelen i Alm. Brand blev tilført 550 mio. kr. i ansvarlig lånekapital – de 300 mio. kr. er konverteret til egenkapital. Samtidig har banken anmodet om at låne 900 mio. kr. af staten gennem Bankpakke II.

Alm. Brands øverste chef erkender, at banken er koncernens sorte får:

»Udlånene til erhvervsejendomme og erhvervspantebreve er en udfordring, som har medført og måske fortsat vil medføre hensættelsesbehov,« siger Søren Boe Mortensen, adm. direktør i Alm. Brand. Han nedtoner dog betydningen af bankens problemer og siger, at de to andre dele af koncernen – pension og forsikring – er i topform:

»Skadesforsikringen er kommet yderste fornuftigt gennem 2008 og første del af 2009. Og pensionsdelen vurderer jeg sådan set er kommet styrket ud af 2008 på brancheniveau,« siger han.

Denne vurdering har Lau Svenssen fra Aktieinfo Danmark svært ved at nikke genkendende til:

»Det er vanskeligt at vurdere sundhedstilstanden i Alm. Brands pensionsdel, men jeg konstaterer, at det har været nødvendigt at tilføre 300 mio. kr. i ekstra egenkapital trods et bogført overskud på 43 mio. kr. Samtidig undrer jeg mig over, at Alm. Brand primært satser på privatkunder og holder sig væk fra firmapensionsordninger, som er et stort vækstområde,« siger Lau Svenssen. Han vurderer, at det er slut med at tære på forsikringsdelen, hvis det bliver nødvendigt at tilføre bank- og pensionsdelen i Alm. Brand flere penge.

»Den kan ikke malkes yderligere uden helt at ende i en udpint og alt for svag stilling,« siger Lau Svenssen.

En mulighed er fusion
Alm. Brand står derfor særdeles svagt, og aktieanalytikeren peger på en fusion som en mulig udvej.

Alm. Brands øverste chef bryder sig imidlertid ikke om ordet »udvej«:

»Jeg vil gerne afvise, at vi søger efter en udvej. Efter vores mening er der kapital nok i denne koncern til at klare krisen,« siger Søren Boe Mortensen med henvisning til egenkapitalen på 4,5 mia. kr., hvoraf de to mia. kr. ifølge ham er overskydende kapital. Alligevel afviser han ikke helt tanken om en fusion:

»Du kan diskutere, om der er behov for en konsolidering i sektoren. Det er der måske nok. Men mellem hvem og hvornår er straks sværere at spå om. Min vurdering er, at nok er svært lige nu på grund af den store usikkerhed. Det betyder jo så også, at det er svært for os netop nu på grund af usikkerheden i vores banks udlånsbog,« siger Søren Boe Mortensen.

Mulige fusionspartnere for Alm. Brand er ifølge Aktieinfo Danmarks Lau Svenssen Topdanmark og Nykredit. Ingen af selskaberne havde lyst til at kommentere sandsynligheden for et sådant ægteskab.