Det fjerdestørste underskud

Det er 49.000 svenske landmænd, der bider negle, når de kigger på udviklingen i Danmark, hvor ejerskabet af fjerkrækoncernen Danpo koster dem dyrt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dansk-baserede, men svensk-ejede fjerkrækoncern Danpo havde i 2006 et driftsunderskud på ikke mindre end 300 mio. kr.

Bag Danpo gemmer sig den svenske milliardkoncern Svenska Lantmännen, der i forvejen under sin paraply har virksomheder og mærker som eksempelvis Schulstad, Hatting, Havnemøllerne, Drabæks Mølle og Analycen. Den svenske virksomhed er i dag en betydende magtfaktor indenfor den danske landbrugs- og fødevareindustri.

Bag det store underskud finder man udbruddet af fugleinfluenza samt Muhammed-krisen, der ramte hårdt, fordi eksporten til store dele af verden blev ramt.

Den nye chef for fjerkrækoncernen, Peter Rasztar, har siden sin tiltrædelse for godt et år siden haft en bundet opgave om i løbet af cirka to år at sikre selskabet en væsentlig bedre økonomi.

»Vores ejere har dog med den nye strategiplan klart signaleret en tiltro til, at vi er på rette spor. De har fortsat tillid til en fremtid for Danpo . Det har meget stor værdi,« sagde topchefen for Danpo Peter Rasztar i foråret til Jyllands-Posten.