Det femtestørste underskud

Et katastrofalt opkøb i Brasilien koster dyrt for amerikansk ejede Merrild Kaffe fra Kolding. Det er hele seks år siden, den brasilianske virksomhed blev købt - alligevel fortsætter de trecifrede milliontab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største kaffeproducent, Merrild Kaffe i Kolding, måtte i det seneste offentliggjorte regnskab konstatere et minus på ikke mindre end 265 mio. kr.

Ifølge den administrerende direktør skyldtes det katastrofale minus nye store afskrivninger i det brasilianske datterselskab, Sara Lee Café do Brasil.

»Vi købte det brasilianske selskab for seks år siden, men det har langt fra indfriet vores forventninger til indtjeningen. Selskabet viste sig at have store driftsproblemer. Det betød, at det var nødvendigt at lukke den oprindelige fabrik i São Paolo og bygge en helt ny lige udenfor byen. Derfor afskrev vi sidste år at 238 millioner kroner, mens vi i år har valgt at afskrive resten af vores investering i Brasilien,« fortalte administrerende direktør i Merrild Kaffe Jan Sterobo kort før jul til Jydske Vestkysten.

Kaffedirektøren mener dog ikke, at ejerskabet af den brasilianske datter nødvendigvis på lang sigt er et problem.

»Brasilianske varemærke er markedsleder med en andel på 23 procent på et marked, der har potentiale til at blive et af verdens største - også større end USA. Derfor anser vi det for en meget lovende investering på den lange bane.«

Overskuddet på driften af den danske forretning blev på godt 54 millioner kroner ud af en omsætning på 727 millioner kroner.

Merrild Kaffe ejes af den multinationale koncern Sara Lee International der har hovedsæde i Chicago i USA. Hver tredje kop kaffe , der drikkes i Danmark, kommer fra Merrild Kaffe A/S, der fører varemærkerne Merrild , Cafe Noir og Senseo, ligesom også temærket Pickwick hører under Merrilds vinger.