»Det er svært at give magten fra sig«

Det er mere end svært at dele magten i familieselskabet med andre, erkender Christian og Thor Stadil, der indtil videre dropper planer om eksterne bestyrelsesmedlemmer.

Det er mere end svært at dele magten i familieselskabet med andre, erkender Christian og Thor Stadil, der indtil videre dropper planer om eksterne bestyrelsesmedlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilbage i februar trak daværende Clipper-topchef Kristian Mørch sig ud af bestyrelsen i Thorco Shipping, som ejes af Christian Stadil og dennes far, Thor Stadil, som bestyrelsesformand.

Uenighed om strategien, hed begrundelsen.

Men der er også en anden grund, fortæller Thor Stadil i dag.

Den handler om, hvor svært det er at dele indflydelsen og de vigtige beslutninger med udenforstående. Hjerteblod er ikke sådan lige at dele med andre.

»Jeg er meget tæt på Thorco og på den daglige ledelse og taler ofte og meget med folkene i selskabet. Det blev et problem i forhold til Kristian Mørch i bestyrelsen, for når vi så kom til bestyrelsesmøderne, var mange af de store beslutninger for længst taget. Det er svært at give magten fra sig,« siger Thor Stadil om sin formandsrolle i Thorco.

Han stiftede selv Thorco for cirka 12 år siden. I dag opererer rederiet cirka 100 skibe, der sejler med speciallast. Heraf ejer Thorco selv cirka en tredjedel, mens resten er enten chartret eller forvaltes for andre.

Thor Stadils varme følelser for Thorco og involvering i den daglige drift var med til at gøre bestyrelsesmøderne næsten overflødige, og til sidst trak Kristian Mørch sig ud. Kort tid efter stoppede Mørch også i Clipper og er nu direktør i det norske rederi Odfjell.

»Når vi kom til bestyrelsesmøderne, følte han, at han var blevet forbigået, og at bestyrelsesmøderne var ligegyldige, fordi beslutningerne allerede var taget. Jeg bebredjer ikke Kristian. Det skyldes i høj grad mit eget temperament, som ikke er til at gå og vente på bestyrelsesmøder, før vi tager en beslutning, hvis jeg kan tage den hurtigere, fordi jeg alligevel er med på råd,« siger Thor Stadil.

Han løber ikke fra, at hans stil gør det meget svært for andre at være med i ledelsen af familiedynastiet.

»Den måde, jeg arbejder på, er ikke særlig godt egnet til at have det her fremmedelement inde i ledelsen,« siger Thor Stadil.

Derfor har de i Stadil-familien besluttet at organisere bestyrelserne i Thornico anderledes end egentlig planlagt.

»Det fungerer ikke at få en ekstern formand ind, hvor vi så sidder som menige bestyrelsesmedlemmer, når vi samtidig er ejere. Thor er for tæt på Thorco, og jeg er for tæt på Hummel til, at det ville have sin gang på jord. Så skal vi hellere have en 100 procent ekstern bestyrelse, hvor vi slet ikke er med, men kun agerer som ejere,« siger Christian Stadil.

Han planlægger at samle en stærkere bestyrelse i Thornico, altså på koncernniveau. I dag består bestyrelsen i Thornico primært af far og søn.

»Jeg kunne godt forestille mig, at vi laver en større og bredere Thornico-bestyrelse. Vi sætter mere og mere fokus på holdingselskabet som en enhed med egen identitet, og der kunne vi godt finde på at udvide bestyrelsen med flere eksterne medlemmer,« siger Christian Stadil.