Det er platformen bag årets største aktiedrama – men virksomhedens egen børsnotering endte også kaotisk

Aktiehandelsplatformen Robinhood har på under en uge leveret den dårligste børsnotering for en virksomhed af denne størrelse nogensinde. Alligevel er udviklingen tilsyneladende vendt til det bedre.

Baiju Bhatt (til højre) og Vlad Tenev er grundlæggerne af Robinhood. De er begge blevet milliardærer på investeringsplatformen, som har til hensigt at demokratisere investeringer i aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske handelsplatform Robinhood kom under stor opmærksomhed på børsen i sidste uge. Debuten var dog langtfra så succesfuld som håbet – ifølge Bloomberg var det den værste børsnotering for en virksomhed af denne størrelse nogensinde.

Aktien faldt otte procent på første handelsdag fra den oprindelige pris på 38 dollar per aktie til 34,82 dollar. Robinhood-aktien har både fredag og mandag ligget under den oprindelige pris på 38 dollar per aktie.

Tirsdag vendte kurven så, og Robinhood-aktien, der går under tickernavnet HOOD, tog et spring på 24 procent til 46 dollar per aktie. Onsdag morgen i USA var Robinhood aktien oppe med 81 procent, hvorefter aktien blev sat på pause på grund af volatilitet.

Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, er Robinhoods børsnotering kulminationen på et langt forløb med masser af medieomtale.

»Den her børsnotering er kulminationen på en fantastisk masse omtale og forretninger, hvor Robinhood har været en af de mest omtalte investeringsplatforme overhovedet,« siger Per Hansen.

Internetspekulanternes våben

Robinhood blev for alvor kendt i begyndelsen af året, da mange af de individuelle investorer, der huserer på Reddit forummet »r/wallstreetbets« sendte GameStop-aktien på himmelflugt, og dette skete gennem netop Robinhood. Brugerne af forummet fik GameStop-aktien til at stige ved koordineret at købe aktier i det, der kunne ses som et angreb på den etablerede finansverden. Flere hedgefonde havde spekuleret i, at GameStop-aktien ville falde.

GameStop-episoden sendte efterfølgende Robinhood ud i flere skandaler, fordi platformen blandt andet blokerede for brugernes mulighed for at købe GameStop-aktier. Mange brugere blev derfor »fanget« i appen og mistede mange penge. Det resulterede i, at flere Robinhood-kunder mødte op ved virksomhedens hovedkvarter i Menlo Park i Californien for at få fat på deres penge.

Robinhood tager ikke kommission for handler, der bliver foretaget på selskabets platform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/Ritzau Scanpix.

Noget tyder på, at det især er private investorer, der har kastet sig over Robinhood-aktien, og har tjent gode penge på børsnoteringen. Ved børsnoteringen havde investeringsplatformen allokeret ekstraordinært mange aktier til egne kunder. Cirka 25 procent af aktierne var således allokeret til egne kunder, som overvejende er privatpersoner. I forbindelse med børsnoteringer er det generelt store investeringshuse, der får allokeret aktier.

Ligeledes var GameStop-aktien populær på forummet r/wallstreetbets, som primært består af individuelle investorer. Ifølge servicen Apewisdom, som overvåger antallet af omtaler af specifikke aktier på forummet, var Robinhood den klart mest omtalte aktie i tirsdags. Desuden var Robinhood, ifølge Wall Street Journal, den mest handlede aktie på Fidelitys Investments handelsplatform i går – hvor den overhalede aktier som eksempel Tesla.

Landet et pænt sted

Per Hansen vurderer, at Robinhoods dårlige begyndelse på Børsen i USA ikke vil at betyde det store i det lange løb.

»Den dårlige start gør ikke så meget. Jeg ved godt, at der er mange, der kigger på de første dage, men overordnet skal man jo måle sådan noget over tid. Mange kigger på aktier fra dag til dag, time til time – jeg mener, at man i stedet skal bruge uger, måneder, og kvartaler,« siger Per Hansen.

Derfor er han, med tirsdagens kursstigning in mente, heller ikke bleg for at kalde børsnoteringen for en overordnet succes:

»Hvis man kigger på selve børsnoteringen, er den en succes i den forstand, at man fik solgt alle de aktier, man havde udbudt. Den var ikke en succes for dem, der havde regnet med, at aktiekurserne skulle stige 20 til 30 procent den første dag. Men kigger man nu, her en lille uge efter, og ikke mindst efter i går, hvor aktien steg, så har dem, der købte aktier ved børsnoteringen, tjent gode penge. Og Robinhood har fået den omtale, selskabet gerne vil have. So what’s not to like

Anerkendelse fra dansk kollega

Den danske iværksætter Jannick Malling, som står i spidsen for den amerikanske investeringsplatform public.com, ser anerkendende på Robinhoods børsnotering, men er ikke overrasket.

»Overordnet er det en flot notering. Det kom ikke som den store overraskelse – de havde jo udskudt den nogle gange. Vi kender deres forretning rimelig godt, fordi vi er tætte på hinanden på en eller anden måde, så vi lykønskede dem med en flot notering,« siger Jannick Malling.

Jannick Malling er iværksætter og står i spidsen for virksomheden public.com. I februar rejste virksomheden 1,35 milliarder dollar. Investorerne i public.com inkluderer kendisser som Will Smith, The Chainsmoker og Zoe Saldana samt venturefondene Accel, Greycroft og Lakestar, som tidligere har investeret i virksomheder som Facebook og Airbnb.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Public.com er ligesom Robinhood en digital investeringsplatform, der har til hensigt at demokratisere investeringer i aktiemarkedet. Hvor Robinhood giver brugerne mulighed for at handle aktier uden kommission, giver Public.com sine brugere mulighed for at købe dele af aktier. Det gør det lettere for nye investorer, at komme ind på det amerikanske aktiemarked.

Ifølge Jannick Malling er det ikke overraskende, at Robinhoods aktie har oplevet store kurssving i starten af deres børsnotering.

»De har selv forventet at deres aktie ville være relativ volatil i noget tid. Vi har set det samme med Coinbase (handelsplatform for kryptovaluta red.) tidligere. Du har jo at gøre med to virksomheder, hvis omsætning er afhængig af markedets volatilitet, og når de er det, så vil deres aktier også være volatile,« siger Jannick Malling.

Selvom public.com er i samme branche som Robinhood og derfor umiddelbart er en konkurrent, ser han det som om at de to virksomheders kompas peger i forskellige retninger. Desuden fremhæver Jannick Malling også, at de to virksomheder er forskellige steder i deres respektive rejser.

Robinhood lancerede deres app for seks og halvt år siden, hvor Public.com først lancerede deres app i 2019. Derfor ser Jannick Malling også først en eventuel børsnotering som noget, der kan ske i fremtiden.

»Vi er et andet sted i vores livscyklus - – vi behøver slet ikke at gå og tænke på en børsnotering. Vi er i vækstfasen stadig, og vi fokuserer meget mere på at vækste,« fortæller Jannick Malling.