Det er for tidligt til optimisme

Aktieskole. Der er grund til at tage sig i agt for bankernes forudsigelser om fremtiden. Som privat investor skal man have fokus på, hvad der rent faktisk sker på aktiemarkedet.

Læs mere
Fold sammen

Før sommerferien meddelte en stor dansk bank, at recessionen nu er slut, og det var jo et glædeligt budskab.

Inden man bliver alt for begejstret, vil det dog være på sin plads at minde om, at den samme bank fuldstændig fejlbedømte udviklingen op til den største krise på aktiemarkedet i mange år.

Det samme gjorde sig gældende for en anden af de store banker, som kort før det dramatiske kollaps på aktiemarkederne i 2008 fortalte os, at aktiemarkedet nu havde nået bunden. Hvorefter kurserne styrtdykkede med 34 procent på kun fem uger.

Dette er ikke ment som en kritik af de to banker. Det er nemt at være bagklog, og man må acceptere, at der altid vil være en risiko forbundet med en forudsigelse af fremtiden. Pointen er, at man som investor skal tage den slags forudsigelser med et gran salt.

Forudsigelser om fremtiden kan være mere eller mindre kvalificerede, men man må aldrig glemme, at der er tale om gætterier og ikke fakta. Det er da også helt almindeligt, at der ved den slags udmeldinger tages det fornødne forbehold, så ham med det glade budskab ikke kan drages til ansvar, hvis det viser sig, at han tog fejl.

Kig på markedet

Som privat investor bør reaktionen på budskabet om den aflyste recession derfor være, at man lytter interesseret. Og derefter fokuserer på, hvad der rent faktisk sker på aktiemarkedet. Først derefter træffer man en beslutning om at købe eller sælge aktier.

At handle på forventet efterbevilling fordi en bank eller et internationalt finanshus har fortalt om deres forventninger til fremtiden vil være naivt grænsende til det uansvarlige.

I den forbindelse er det værd at huske på den danske økonomis store afhængighed af internationale forhold. Et hjemligt opsving uden det nødvendige internationale fundament vil være kortvarigt, og kan i værste fald koste aktionærerne penge, hvis man køber aktier på en sådan midlertidig stigning.

Så her ved indledningen til efteråret advarer vi imod at lade den gode stemning i sommerferien påvirke købelysten på aktiemarkedet. Det er tiden ikke til endnu.

Aktieugebrevet