Det danske børsmarked skrumper markant

Markedet for danske børsnoteringer er frosset til, mens flere selskaber er ved at blive afnoteret. Antallet af danske aktier tegner til at fortsætte ned.

På Københavns Fondsbørs mener man ikke, at sagen med OW Bunker har svækket tilliden til det danske marked. ?Foto: Christian Lindgren Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med at kollapset i OW Bunker kan aflyse nye børsnoteringer, så er flere andre selskaber på vej væk fra det danske marked.

Det betyder et mindre dansk aktiemarked, der siden finanskrisen har mistet 27 pct. af de børsnoterede selskaber.

»Børsmarkederne er generelt præget af en god stemning ude i verden, men på den korte bane vil det være svært at børsnotere noget i Danmark. Jeg vil tro, at der skal gå noget tid, før vi kan se en dansk notering igen,« siger Henrik Nøhr Poulsen, investeringschef i Industriens Pension.

Især har mange banker forladt fondsbørsen under den finansielle krise. Roskilde Bank og Amagerbanken er blandt dem, som krakkede, mens andre banker fusionerede. Og så var der virksomheder som den store danske ingredienskoncern Danisco, som blev købt helt af børsen. I den periode er nye – som Pandora og Chr. Hansen – kommet til, men det har langtfra opvejet det store fald i antallet af børsnoterede selskaber. Fra 2007 til i dag er der netto forsvundet 55 selskaber, og i dag har Danmark blot 149 børsnoterede virksomheder tilbage.

Fald i danske børsnoteringer

Og tallet er på vej videre ned. For ikke nok med, at der ikke kommer nye selskaber på Fondsbørsen, så sker der i øjeblikket en afvandring fra børsen. Sprøjtemiddelproducenten Auriga er ved at blive købt af amerikanske FMC Corporation, og selskaber som Neurosearch, Dantherm, DLH og ØK har i dag så få aktiviteter, at meget tyder på, at de kan være de næste, som forlader det danske marked.

Den store kilde til noteringer har de senere år været kapitalfonde. Man skal helt tilbage til 2005 for at finde den seneste større notering – forsikringskoncernen Tryg – som ikke kom fra en fond. OW Bunker var et af de selskaber, som kapitalfondene noterede. Her var det den svenske fond Altor, som ejede det danske selskab, og det smitter af på andre fonde, siger flere investorer, som Berlingske har talt med.

Kasper Brix-Andersen, porteføljeforvalter i BankInvest, er enig i at det kan blive svært for kapitalfonde. Men han tror, at Novo Nordisks IT-selskab NNIT – der har været på vej på børsen – vil få det nemmere, fordi det ikke er ejet af en kapitalfond.

»Det kan godt være, at den næste kapitalfond, der kommer med en børsnotering, ikke vil få det nemt, men det bør ikke påvirke Novo Nordisks muligheder for at børsnotere NNIT nævneværdigt,« siger Kasper Brix-Andersen.

Aktiemarkedet husker dårligt

Han peger på, at der kan være dårlig stemning mellem bankerne bag noteringen af OW Bunker og de investorer, som købte stort ind i bunkerselskabet ved børsnoteringen. Det var Carnegie, Morgan Stanley og Nordea, der var hovedbanker på noteringen.

»Historikken viser, at aktiemarkedet generelt husker dårligt, og derfor, når der er gået en vis periode, glemmer lidt, hvad der er sket. Jeg tror dog, at der på den korte bane er lagt en vis distance mellem nogle investorer og visse investeringsbanker,« siger Kasper Brix-Andersen.

På Fondsbørsen håber adm. direktør Bjørn Sibbern, at konkursen i OW Bunker ikke vil få indflydelse på kommende børs-noteringer.

»Det er klart, at det ikke gør salgsarbejdet for børsnoteringer nemmere, men man må ikke glemme, at nye børskandidater skal vurderes individuelt,« siger Bjørn Sibbern.

Han siger, at sagen med OW Bunker er meget speciel. Han mener ikke, at det har svækket tilliden til det danske marked.

»Vi har fået skrammer af OW Bunker. Det må vi være ærlige at sige. Men jeg mener, at tilliden til markedet er intakt. Jeg tror, de fleste aktører ser det som en exceptionel sag, men vi havde naturligvis gerne været det foruden,« siger Bjørn Sibbern.

Glæde over at danske aktier er steget

Han ønsker ikke at give et bud på, om der fremover vil være færre noterede selskaber i Danmark. Sibbern peger på, at de fleste børser har oplevet et fald i antallet af aktier i de senere år. I Sverige er der dog kun blevet fem pct. færre selskaber siden 2007.

På den lyse side kan Sibbern glæde sig over, at værdien af de danske aktier er steget kraftigt. I 2007 var de 204 danske børsnoterede selskaber 1.417 mia. kr. værd, mens de 149 børsselskaber i dag samlet koster 1.984 mia. kr. En stor del af den fremgang kommer fra den store optur i Novo Nordisk-aktien i perioden. Siden 2007 har Novo-papiret lagt nærved 500 mia. kr. til markedsværdien, så det danske medicinalselskab i dag er over 700 mia. kr. værd.