Det britiske EU-resultat skabte frygt og fald over hele Europa

Det havde været frygtet, men alligevel endte det med at overraske de fleste iagttagere, at et flertal af briterne torsdag stemte for en udtrædelse af EU-samarbejdet.

Foto: DANIEL ROLAND.
Læs mere
Fold sammen

Overraskelsen betød brede fald hen over kontinentet. Blandt andet endte det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks med at falde 6,9 pct., mens der på børserne i Paris og Frankfurt var indeksfald på mellem 6,8 og 7,9 pct.

På børsen i London gik FTSE 100-indekset tilbage med 2,8 pct. I løbet af dagen havde det britiske indeks været tæt på sit største endagsfald siden 2009, samtidig med at den britiske lokalvaluta - pundet - var blevet svækket mærkbart.

- Det her er et historisk øjeblik, og vi kigger ind i ukendt territorium. Vi venter en masse volatilitet i de kommende dage, vurderede Ralf Zimmermann, strateg hos Bankhaus Lampe, over for Bloomberg News.

- Banker vil blive hårdest ramt, idet vi får en længere periode med usikkerhed og spørgsmål om, hvor stor effekt det vil få på den britiske økonomi, samt om andre lande vil gå samme vej, fortsatte han.

Særligt den europæiske finanssektor var hårdt ramt i fredagens aktiehandel. Det var afledt af den mulige udsigt til endnu lavere renter på grund af den britiske udtrædelse af EU-samarbejdet.

Blandt de mest faldende i sektoren fandt man de græske banker Eurobank Ergasias og Alpha Bank, der dykkede henholdsvis 30,0 pct. og 29,7 pct. Også britiske Lloyds Banking Group fik kursklø og faldt 20,7 pct.

Modsat var det en bedre dag for mineselskaberne, der nød godt af stigende guld- og sølvpriser. Eksempelvis Randgold Resources, som blandt andet udvinder ædelmetaller, skød op på de stigende råvarepriser og steg 13,9 pct.

/ritzau/FINANS