Derfor svæver luftfartsindustrien i ekstremt tyndt luftlag

Med aktiefald på helt op til 46 procent alene i år er luftfartsektoren hårdt presset. Analytikerne advarer investorerne om at være varsomme, når de køber flyaktier.

Foto: JOHAN NILSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var terroren i Frankrig, Egypten og Tyrkiet. Der var nogle opkøb af fly, der nok blev foretaget på de forkerte tidspunkter. Og så er der generelt bare for mange flyselskaber på markedet.

Det er nogle af de væsentligste årsager, som analytikere hiver frem, når de skal forsøge at forklare den dårlige stemning, der hersker i luftfartsindustrien i øjeblikket.

For det har ikke været nogen »rar oplevelse« - som investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, udtrykker det - at eje luftfartsaktier på det seneste. Dagens nedjustering af Easyjet er endnu et bevis på den svære udvikling, som sektoren er inde i, påpeger han.

»Uanset om man har ejet aktier fra Easyjet, SAS eller Lufthansa, er 2016 ved at udvikle sig til et forfærdeligt år,« siger han.Alene i år er SAS-aktien faldet 31 procent, Lufthansa-aktien er faldet 35 procent og Easyjet-aktien er dykket med hele 46 procent.

»Luftfartsindustrien bliver altid ramt«

Seneste eksempel på, at det ikke er nemt at være luftfartsselskab for tiden, er torsdagens uvejr i Florida. Både SAS og Norwegian var nødt til at aflyse deres afgange mellem Europa og Florida på grund af orkanen Matthew, der ifølge flere medier kan blive den mest voldsomme, tropiske orkan, der har ramt USA i 12 år.

Og når sådan noget sker, er luftfartindustrien den første til at mærke rystelserne, siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

»Luftfartsindustrien er en industri, der altid bliver ramt, uanset om der er orkan, strejker eller nogen som helst anden form for afbrydelse. Deres samarbejdspartnere, lufthavnene, er små minimonopoler – det er de nok ikke meget for, at jeg siger – men det er de. Flyselskaberne bliver derfor trukket ned, uanset hvad der sker,« siger han.

Jacob Pedersen peger på, at flyselskaberne historisk set har haft svært ved at skabe værdi, og at luftfartsaktierne har udviklet sig skidt i år på grund af en hård konkurrence på markedet, der ser ud til at fortsætte ind i 2017. Og så er der endnu en årsag til, at sektoren hænger i et lidt tyndt luftlag:

»Det er en industri, hvor man får bestilt fly på forkerte tidspunkter, og så sidder man altså med meget dyre fly. Det er bare generelt en svær industri at skabe værdi i, og på den lange bane er det meget svært at aflæse, hvordan markedet vil udvikle sig,« siger han.

Også investeringsøkonom Per Hansen mener, potentielle investorer skal se sig godt for. Investorerne skal langsigtet være varsomme med at investere i industrien, være selektive og holde fokus på de langsigtede vindere, lyder rådet.