Derfor styrkes både yen og euro fredag morgen

Der er fornyet styrke til såvel den fælleseuropæiske euro som til den japanske yen fredag morgen.

Pengesedler EURO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

For euros vedkommende kommer styrkelsen fra meldinger om, at Grækenlands søgen efter en "ny kontrakt" med euroområdet om landets redningsplan har fået en vis positiv modtagelse, og der er meldinger om, at begge parter signalerer vilje til kompromis.

Netop en manglende vilje til kompromis har været en af knasterne i forhandlingerne mellem eurozonen og de græske myndigheder. Parterne har stået stejlt på deres respektive krav, men forhandlinger bag lukkede døre i kulisserne synes nu at vise tegn på en opblødning.

Enhver form for tilnærmelser giver støtte til den fælles valuta, der fredag morgen koster 1,1425 dollar mod 1,1385 dollar torsdag eftermiddag.

Den japanske yen styrkes, efter at meldinger fra den japanske centralbank peger i retning af, at investorerne kan skyde en hvid pind efter nye lempelser fra Bank of Japans side.

Centralbankens pengepolitiske komite vurderer, at yderligere pengepolitiske lempelser for at øge inflation vil give bagslag på nuværende tidspunkt, ifølge kilder med indsigt i overvejelserne. Centralbankguvernør Haruhiko Kuroda gav i december sit besyv med, og pointerede, at en svag yen har tendens til at øge overskuddet i selskaber med globale operationer, men samtidig tynge på husholdninger og de små virksomheder.

Kuroda og andre medlemmer af den pengepolitiske komite har gentagne gange udtrykte tillid til, at forbrugerpriserne vil accelerere senere i år i takt med, at de faldende oliepriser i sidste ende viser sig som en fordel for den japanske økonomi.

Der går fredag morgen 135,40 yen på en euro mod 135,45 yen torsdag eftermiddag, mens dollar koster 118,55 yen mod 119,10 yen torsdag.