Derfor ryster investorerne i bukserne

Den seneste uge har været præget af uro på markederne, og i dag er frygten taget til. Læs analytikernes forklaring på, hvad der sker på markederne, og om der er grund til at være nervøs.

Ansatte på Tokyos fondsbørs skulle i nat reagere hurtigt på kraftigt faldende aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygt, minus, nervøsitet, bekymring og røde tal.

Arsenalet med begreber, der betegner uro på de finansielle markeder, er i løbet af de sidste par uger blevet lige lovlig slidt. Og i dag er ingen undtagelse.

Faktisk ser vi nogle ret kraftige reaktioner i dag, først i Asien hvor det japanske Nikkei-indeks lukkede i et fald på 6,4 procent, og dermed nu officielt kan stemples som »bear market« - hvilket er et marked, der er faldet med 20 procent siden den seneste top. Nikkei-indekset er nu faldet med 20,4 procent siden 22. maj.

Og selv om reaktionerne i Europa ikke er lige så voldsomme, er de klassiske tegn på uro til stede. De fleste store ledende europæiske indeks er midt på dagen i minus på mellem en og to procent.

Mens obligationsmarkederne er præget af, investorerne søger mod sikre havne som f.eks. Danmark og Tyskland, hvor renterne falder, mens renterne omvendt stiger i de hårdere trængte sydeuropæiske lande.

Fed-spekulation skaber rentehop i USA

Men hvad er så forklaringen på, at investorerne kryber i flyverskjul og hiver penge ud af markedet? Spørger man i Sydbanks hovedsæde i Aabenraa, lyder buddet fra aktieanalysechef Bjørn Schwarz, at der som udgangspunkt er to hovedforklaringer.

Den første er stigende forventninger om rentehop i USA

»Udtalelser fra den amerikanske centralbank har i løbet af de seneste uger skabt frygt for, at centralbanken allerede til efteråret begynder at trappe ned på sit voldsomme obligationsopkøb. Det har betydet, at renterne i USA er steget kraftigt i løbet af de seneste uger og har udløst store bevægelser på de finansielle markeder,« siger han.

Federal Reserve begyndte sidste efterår det omfattende obligationsopkøbsprogram, der indebærer, at den nu samlet køber realkredit- og statsobligationer for 85 milliarder dollar hver eneste måned.

Det har styrket økonomien, fordi det har presset renterne ned og dermed eksempelvis betydet, at amerikanske virksomheder og boligejere har kunnet låne billigere.

Men frygten er altså nu, at Fed begynder at nedtrappe opkøbene, inden opsvinget i den reale økonomi og i erhvervslivet er blevet så solidt, at de finansielle markeder kan stå selv uden opkøbene som støtteben.

Vækstskøn fra Verdensbanken skæmmer

Den anden forklaring på, at der netop i dag bliver rusket godt og grundt rundt i aktie - og obligationskurser, er ifølge analytikere, at Verdensbanken i nat nedjusterede sit globale vækstskøn til 2,2 procent, hvilket er en nedjustering fra 2,4 procent og tre procent i starten af året.

Det er ikke voldsomt, men alligevel nok til at puste gang i den i øjeblikket let antændelige uro, skriver Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg i sin morgenkommentar.

»Til trods for, at Verdensbankens nedjusterede vækstskøn fra i går ikke bevæger sig væk fra markedskonsensus, har det skabt et vist røre i markederne hen over natten,« skriver han.

Og Bjørn Schwarz supplerer:

»Det er lavere, end det verdensøkonomien voksede med sidste år, og man kan frygte, at væksten bliver yderligere nedjusteret senere året,« siger Bjørn Schwarz.

Hurtigt op - og hurtigt ned i Japan

Og forklaringen på, at Japan bliver ramt særligt hårdt af nattens negative væksttal er ifølge Sydbank-analytikeren sandsynligvis den simple, at det, der er røget hurtigt op, også ryger hurtigt ned.

Og det japanske Nikkei-indeks har været på himmelflugt i år pga. landets aggressive økonomiske og pengepolitiske kurs.

»Japan er på mange måder i en meget speciel situation. Så det er et udtryk for, at investorerne benytter lejligheden til at tage gevinsterne hjem på den korte bane. Og det er måske også et udtryk for, at nogle investorer tvivler på, at den nye politik er holdbar på længere sigt,« siger Bjørn Schwarz.

Nikkei-indekset er dog - på trods af den seneste tids fald - steget med næsten 20 procent i år.

Dårlig vækst argument for Fed

Men den ene negative tendens kan på en måde blive kuren for den anden. For netop de sløje væksttal fra Verdensbanken er et væsentligt argument for, at Fed - og andre af verdens store centralbanker - ikke vil lette på trykket på seddelpressen.

»Det gode spørgsmål er, om Fed kan tillade sig at stramme op, når væksten er så lav. Argumentet for, at den amerikanske centralbank skal lempe på sin pengepolitik tager afsæt i væksten - ikke bare i USA, men også i den globale økonomi,« siger han til Berlingske Business og fortsætter:

»Det ville være derfor være en smule mærkeligt, hvis der kommer meldinger om stramninger lige om hjørnet,« siger han.

Analytikere: Frygten bliver kortvarig

Allerede i næste uge kan vi måske blive klogere på, hvad centralbanken pønser på, når den holder rentemøde. Og Bjørn Schwarz spår derfor, at den nuværende frygt bliver kortvarigt.

»Jeg tror, at centralbanken kommer med beroligende meldinger, der betyder, at frygten for rentestigninger fortoner sig. Og så må man sige, at aktier stadig ikke er dyre sammenlignet med andre aktivklasser. Men investorerne vil måske i stedet vælge de mere sikre defensive aktier,« siger han.

Heller ikke Nordeas Henrik Drusebjerg regner med, at vi er på vej mod en længere periode med faldende aktier.

»Som vi skrev i går venter vi ikke, at bevægelserne er udtryk for en større korrektion, men som et led i et handelsspænd, der vil eksistere i en rum tid i markederne fordi der er usikkerhed med hensyn til på hvilket niveau vi skal vente vækst generelt, især i USA og Kina,« skriver han.