Derfor er investorerne skrækslagne

De sidste 24 timer har været præget af usikkerhed og store kurstab på de globale aktiemarkeder. Forstå, hvad det er, investorerne er så nervøse for.

Læs mere
Fold sammen

Her til morgen er det danske C20 Cap-indeks atter i minus. Det er vel at mærke dagen efter, at indekset satte en kedelig rekord med det største kurstab på én handelsdag.

Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, forklarer, at der er flere årsager til investorernes aktuelle nervøsitet.

»Kurstabene er et udtryk for, at nogle investorer er i vildrede lige nu. Situationen er, at det opsving der i øjeblikket er i økonomien, er vakkelvornt,« siger Henrik Drusebjerg.

Han peger på, at PMI-indikatorerne for industrien i Europa og USA har vist svaghed på det seneste. PMI-indekset er en ledende økonomisk indikator, der fortæller, hvordan virksomhederne ser på fremtidsudsigterne.

»I Kina er der ligeledes usikkerhed om styrken i den økonomiske vækst, og der er rygter om en enkeltstående og markant devaluering af den kinesiske valuta,« siger Henrik Drusebjerg.

Lægger man det sammen med en oliepris i frit fald, der både har ramt energisektoren hårdt og skabt frygt for bagudrettede tab i banksektoren, har man opskriften på en giftig cocktail for aktiemarkederne, forklarer Henrik Drusebjerg. En cocktail der i dag er en realitet.

Hvad skal der så ske nu?

Bolden ligger i høj grad hos cheferne i verdens tre store centralbanker. Det er deres opgave at kommunikere klart til de finansielle markeder – noget de bestemt ikke har formået på det sidste, forklarer Henrik Drusebjerg.

»Lidt usædvanligt er der usikkerhed om, hvor de tre centralbankchefer vil bevæge sig hen. Lige nu er der fire prikker i kalenderen hos den Amerikanske Centralbank, men hvis man virkelig forstiller sig, at Janet Yellen (centralbankchef, red.) reelt hæver renten fire gange i år, vil det være et ekstremt aggressivt træk i den nuværende situation. Derfor er der opstået en kæmpe divergens mellem hvad centralbanken har meldt ud, og hvad markedet forventer kommer til at ske,« vurderer Henrik Drusebjerg.

Til marts er der rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), og centralbankchef Mario Draghi antydede allerede i januar, at der vil komme yderligere lempelser i pengepolitikken. Ifølge Henrik Drusebjerg er Mario Draghi under pres for at levere denne gang. I december sidste år havde han nemlig også stillet lempelser i udsigt, men da de kom, skuffede de, og aktierne faldt som konsekvens. Hverken investorernes nerver eller Draghis troværdighed har råd til en gentagelse.

Bundlinjen er, at investorerne vil se handling fra Mario Draghi. Han skal sænke renten og udvide de kvantitative lempelser. Janet Yellen skal komme med en konkret udmelding om udviklingen i den amerikanske rente, og den kinesiske centralbank skal afkræfte rygterne om en forstående devaluering.

Janet Yellen har mulighed for at lægge ud, når hun på torsdag udsender en erklæring i kølvandet på centralbankens rentemøde