»Der er sådan lidt gambling over det«

26-årige Mads Larsen fra Aarhus har handlet tyske aktier med høj risiko og tjent gode penge. Men han medgiver, at der er et element af gambling over det.

Mads Larsen er privatinvestor, som har tjent gode penge på at geare sine investeringer. Han har blandt andet investeret i det tyske DAX-indeks med en gearing på 18, og næste investeringsobjekt bliver kaffe. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Det var en grøn dag på de europæiske markeder. Grækenlands premiereminister havde afleveret et reformforslag i Bruxelles, og fra København til Madrid steg aktierne.

Det gjorde de også i Tyskland, hvor DAX-indekset gik i grønt, og de fleste investorer kunne notere sig en stigning på 319 point. Men Mads Larsen var ikke som de fleste.

Hos ham steg DAX-indekset nemlig med 5.742 point i stedet. Den 26-årige maskiningeniør havde nemlig købt et certifikat, der forstærkede alt, hvad DAX gjorde, med en faktor 18. En såkaldt gearing.

»Man kunne godt lidt fornemme, hvor DAXen skulle hen,« siger Mads Larsen, der vurderer, at hans investering er steget med 170 procent på syv måneder ved at spekulere med og mod det tyske aktieindeks.

»Der er sådan lidt gambling over det. Men jeg synes, det er en form for gambling, hvor man kan have indflydelse på sit resultat ved at læse nyheder, forummer og kigge på professionelles kursmål. Man kan tjene lidt penge, og det er sjovt at bruge tid på,« siger han.

Høj gearing

Mads Larsens gearing er dog meget høj i forhold til normen. Den danske fondsbørs handler ikke med gearing-produkter, der giver mere end en faktor tre, men Mads Larsen har købt sine certifikater gennem Nordnet, hvor det altså var muligt at få en gearing på 18. Med den type certifikat, som Mads Larsen havde, skulle det tyske indeks altså kun falde med 5,5 pct., før han ikke havde én krone tilbage. Han er dog beskyttet mod at miste mere end sit indskud.

Trods den høje gearing er Mads Larsen langtfra professionel. Han har handlet aktier, siden han var 18 år, men kun på deltid. Han har dog en regel, som han stramt holder sig til.

Fokus på kaffe

»Jeg investerer kun penge, som jeg kan undvære,« siger han, og han har allerede kastet sig over sit næste gearingsprojekt: Kaffe.

»Der kommer det vejrfænomen, der hedder El Nino, som rammer Sydamerika og dermed de store kaffeproducentlande. Så jeg tror, at der sker nogle store udsving i kaffeprisen det næste stykke tid.«

Gevinsterne fra gearingsinvesteringerne er indtil videre sat i nye investeringer. Mads Larsens mål? At have til udbetalingen på et hus om tre år.