Der er lyseblåt på aktietoppen

De to Mærsk-aktier er altdominerende i fredagens danske aktiehandel, efter at konglomeratet har aflagt et flot regnskab for andet kvartal, der overgik analytikernes forventninger med længder.

Læs mere
Fold sammen

Og grundet den lyseblå dominans på toppen stiger C20 Cap-indekset samlet med 0,7 pct. til 613,40 og er i nærheden af en ny lukkerekord på trods af, at der er nogenlunde ligelig fordeling mellem stigende og faldende aktier.

Den helt store positive overraskelse i det generelt flotte Mærsk-regnskab var containerrederiet Maersk Line, der leverede et overskud, der var tre gange så stort som det højeste estimat afgivet af de analytikere, som SME Direkt på forhånd havde spurgt for Ritzau Finans - og markant over medianestimatet.

Overskuddet i Line blev 2501 mio. kr. i andet kvartal mod medianestimatet 347 mio. kr., mens de øvrige divisioner lå lige omkring estimaterne på bundlinjen.

Samlet gav det Mærsk-koncernen et nettooverskud efter minoriteter på 4481 mio. kr. i andet kvartal mod ventet 3179 mio. kr., og det har kastet en sky af analytikerroser af sig efterfølgende.

- Det er væsentligt bedre end forventet - et meget stærkt kvartalsregnskab. Det er et meget kraftigt vidnesbyrd om, at indtjeningsevnen i Maersk Line er noget bedre, end man havde regnet med, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker fra Sydbank, til Ritzau Finans om regnskabet.

Og det er ikke kun fra analytikerside, at der er stående applaus - også investorerne jubler og sender Mærsk B-aktien op med 6,4 pct. til 47.640 kr., mens A-aktien følger lige efter og stiger med 5,5 pct. til 44.880 kr.

Ligeledes på positivsiden befinder vindmølleproducenten Vestas sig fredag formiddag. Aktien stiger med 1,1 pct. til 115,10 kr. efter skriverier i Dagbladet Børsen om den seneste tids forbedring af ordreindgangen. Samtidig kunne Vestas fortælle, at det ikke er medstævnet - men procesunderrettet - i Deminor-sagen. Nu er blot tre personer stævnet, herunder nuværende topchef Ditlev Engel. Med dagens løft er Vestas-aktien steget med 261,3 pct. siden nytår.

GN Store Nord har haft masser af luft under vingerne siden selskabets regnskab for andet kvartal onsdag morgen. Efter stigninger både onsdag og torsdag falder aktien dog en smule tilbage i fredagens handel, hvor franske Société Générale ellers har løftet sit kursmål for aktien til 160 kr. fra tidligere 146 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes.

GN falder med 0,7 pct. til 121,60 kr.

Bang & Olufsen kæmper fortsat med tunge underskud, og det var årsregnskabet for 2012/13 endnu et vidnesbyrd om. Bundlinjen gav et syngende minus på 160 mio. kr. for B&O, men det var samtidig fuldstændig som analytikerne havde ventet ifølge estimater fra SME Direkt.

Dermed er der stadig et stykke vej at nå, før selskabets administrerende direktør, Tue Mantoni, kan flage for at have gennemført det turnaround, som han blev hentet ind til at lave i foråret 2011.

B&O-aktien falder med 2,6 pct. til 57 kr.

IT-selskabet Columbus stiger desuden med 7,1 pct. til 2,56 kr. efter sit regnskab for første halvår, der viste pæn fremgang over hele linjen sammenlignet med den tilsvarende periode sidste år.