Der blev lovet bål og brand - hvor blev aktiepanikken af efter Trump-sejr?

Forud for den amerikanske valgafgørelse var der ventet kursfald på 10 procent, hvis Donald Trump blev præsident. Nu stiger toneangivende indeks. Investorer er blevet mere hærdede efter adskillige »økonomiske rysteture«, mener investeringsøkonom.

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ventet undtagelsestilstand på de finansielle markeder, hvis den republikanske kandidat Donald Trump skulle blive den nye mand i Det Hvide Hus.

Kursfald på 10 procent var bestemt realistiske, mente flere analytikere, mens andre talte om, at den amerikanske dollar ville blive kraftigt svækket med en præsident Trump.

Begge antagelser har indtil videre vist sig ikke at holde stik.

Siden valgresultatet stod klart onsdag morgen, har Donald Trumps sejr udløst pæne aktiekursstigninger stort set hele kloden rundt. Det amerikanske Dow Jones-indeks var sent onsdag aften tæt på at lukke i ny positiv rekord, mens det japanske Nikkei-indeks tog revanche efter onsdagens nederlag og steg næsten syv procent. Også i Europa har der været pæne kursstigninger, hvor det toneangivende Stoxx 600-indeks nu er steget to handelsdage i træk.

Så hvad er forklaringen på, at bål og brand er udeblevet på de finansielle markeder?

Den vigtigste grund er, at der sådan set ikke er sket noget endnu, forklarer cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

»Det er utrolig uklart, hvad Trump rent faktisk vil gøre, men hans takketale onsdag tydede på, at han ind til videre har tænkt sig at udtale sig moderat. Frygten var, at han hurtigt ville gennemføre meget skadelige ting, som for eksempel en stor forhøjelse af toldsatserne, men det har han ikke sagt noget om siden valget,« siger Las Olsen.

Flere økonomer og politikere er i øjeblikket bekymret for, at verdensøkonomien vil styre mod en global recession, hvis Trump får magt, som han har agt. Årsagen er, at Donald Trump i højere grad end Hillary Clinton har talt om at ville opsige internationale handelsaftaler. Omvendt ser Trump i øjeblikket ud til at have tændt et håb om, at han vil sætte mere skub i den amerikanske økonomi.

»Trump har jo også talt om store investeringer i infrastruktur og lavere selskabsskat, som er positivt, i hvert fald på kort sigt,« siger Las Olsen.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, gav Donald Trumps sejrstale ro i sindet. Efter at have kastet med tunge skyts mod forskellige samfundsgrupper under valgkampen talte han pludselig om at ville forsone USA.

»Det er en del af gamet i USA, at valgkampene altid er meget beskidte. Derfor skelnede investorerne mellem retorik og politik. Hans forsonende ord var med til at få investorerne til at tænke, at der frem til valgdagen blot har været tale om valgkampstaktik – ikke nødvendigvis valgkampsøkonomi.«

​Investorer har fået hård hud

Op til valgaftenen pegede størstedelen af meningsmålingerne på en sejr til Hillary Clinton. Derfor havde en del investorer ikke regnet med, at Donald Trump ville løbe med sejren. Det skabte lettere panik på verdensmarkederne, da resultatet stod klart onsdag morgen, men chokket fortog sig hurtigt hos investorerne. Det er ikke så underligt, når man ser på de økonomiske »rysteture«, aktiemarkederne har set i løbet af året, mener Per Hansen.

Den første rystetur fik vi i januar måned, da oliepriserne faldt, og investorerne var bange for, om den kinesiske økonomi var ved at kollapse. Så indtraf Brexit, og investorerne fik det andet nyrestød. Men pundet tog de største tæsk, og aktiemarkederne kom sig relativt hurtigt, siger han.

»Nu fik vi så det tredje stød her. Og når sådan nogle økonomiske stød sker igen og igen, er effekterne og reaktionerne som oftest lidt mindre, end man så det i første omgang.«

Med valget af Donald Trump som præsident må amerikanerne nu forvente at gå en tid i møde præget af mere usikkerhed. Den nyvalgte præsident er et politisk ubeskrevet blad, og ingen ved for alvor, hvordan hans politik kommer til at udmønte sig. Derfor vurderer Las Olsen fra Danske Bank, at de finansielle markeder stadig kan nå at styrtdykke.

»Markedsuroen kan nemt blusse op igen, hvis der kommer nyheder fra den nyvalgte præsident, som markedet ikke bryder sig om. Men skulle det blive for slemt, har centralbanken gode muligheder for at dæmpe uroen. Man kan for eksempel lade være med at sætte renten op i december, som det nu er indregnet,« siger Las Olsen.