Den store kabale: 9 bud på selskaber der skifter ud i bestyrelsen i 2016

Masser af udskiftninger i bestyrelserne på forårets generalforsamlinger venter forude. Der er optræk til ændringer i A.P. Møller - Mærsk, Danske Bank, Novozymes med flere. Her er nogle bud.

Modern meeting room with solid wood table Fold sammen
Læs mere
Foto: Hywit Dimyadi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er optræk til store skiftedag i danske bestyrelser. Formelt sker skiftet først på den ordinære generalforsamling i foråret, men forarbejdet til de mange skift i bestyrelserne lægges allerede i efteråret og er reelt set på plads nu.

Mens bestyrelsesændringer for år tilbage typisk skete ved, at man prikkede en god bekendt i netværket på skulderen, er der i dag tale om en mere langstrakt, professionel og detaljeret proces, typisk med inddragelse af search- og headhunter-firmaer.

Opgaven i dag er at få sammensat en bestyrelse med forskellige faglige kompetencer. Det magiske ord er »mangfoldighed«. Blandt andet handler det om at få flere kvinder og flere internationale navne ind i de danske bestyrelseslokaler. De seneste opgørelser viser, at omkring 20 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de store danske selskaber er kvinder. Målsætningen er at få den andel op på 30-40 procent. EU pusler med egentlige kvoter. Foreløbig har de 1.200 største danske virksomheder indvilget i at opstille måltal for antallet af kvinder i bestyrelsen og løbende beskrive udviklingen.

Her er et nedslag på nogle af de store danske virksomheder, hvor der kan forventes udskiftninger:

Danske Bank

Trond Westlie Fold sammen
Læs mere

Det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk har solgt sin ejerpost i Danske Bank til A.P. Møller Fonden. Og dermed har A.P. Møller - Mærsk ikke selv længere en særskilt interesse i at have en mand i bestyrelsen. Det er p.t. A.P. Møller - Mærsks finanschef, Trond Westlie. Danske Bank skiftede ikke ud i bestyrelsen i 2015, og derfor må det forventes, at der skiftes i år. Men hvem, der i givet fald skal afløse Trond Westlie i Danske Bank-bestyrelsen, er uvist. Et godt gæt er, at Esplanaden og fremover altså A.P. Møller Fonden på den ene eller anden måde fortsat vil have et ord at skulle have sagt i bankens bestyrelse.

Blandt bestyrelsesmedlemmer i fonden er den tidligere Danske Bank-chef Peter Straarup. Det vil dog være en overraskelse af de helt store, hvis Peter Straarup får et sådant comeback i Danske Bank.

A.P. Møller - Mærsk

Sir John Bond Fold sammen
Læs mere

Der har fra tid til anden været spekuleret i, at formanden siden 2003, Michael Pram Rasmussen, snart vil skifte. Han er dog ikke på valg i 2016. Det er imidlertid både Sir John Bond og Jan Leschly, som for længst har passeret 70 år. Begge bliver næppe skiftet samtidigt, og eftersom Jan Leschly er meget tæt på familieoverhovedet Ane Uggla, kan det være den engelske bankmand John Bond, der skiftes ud – sandsynligvis med en anden udlænding. Derimod forventes det ikke, at der skiftes i formandskabet, og at der således heller ikke på nuværende tidspunkt kommer nyt om, hvad Danfoss-chefen Niels B. Christiansens fremtidige rolle bliver på Esplanaden. Han er p.t. medlem af bestyrelsen, men nævnes fra tid til anden som kandidat til enten topchefposten eller formandsposten.

Jan Leschly Fold sammen
Læs mere

Novo Nordisk

Formanden Göran Ando har været medlem af bestyrelsen siden 2005 og formand siden 2013. Det taler for, at han fortsætter som formand. Dog står Novo Nordisk for at skulle skifte topchefen Lars Rebien Sørensen inden for de næste et-to år, og det taler for et formandsskifte, således at den nye formand får indflydelse på, hvem der skal efterfølge Lars Rebien Sørensen.

Novozymes

Henrik Gürtler Fold sammen
Læs mere

Formanden Henrik Gürtler har siddet på posten, siden selskabet blev adskilt fra Novo Nordisk tilbage i 2000. Det er usædvanligt lang tid i en virksomhed, der bekender sig til de almindelige god ledelses-anbefalinger. Topchefen i Novozymes hedder Peder Holck, og han fylder 60 år i 2016. Det taler for et formandsskifte i 2016, således at en ny formand får god tid til at finde Peder Holcks afløser. Det kunne bane vejen for en af de absolut mest magtfulde kvindelige bestyrelsesmedlemmer, nemlig Agnete Raaschou-Nielsen, som i dag er næstformand i Novozymes.

Agnete Raaschou-Nielsen Fold sammen
Læs mere

Lundbeck

Lene Skole Fold sammen
Læs mere

Der har været en del uro i Lundbeck i de seneste år. I foråret kom overraskelsen med, at den tidligere kronprins i Novo Nordisk, Kåre Schultz, blev ny topchef i Lundbeck. Spørgsmålet er, om Lundbeckfonden med Lene Skole i spidsen er tilfreds med formanden i Lundbeck, Håkan Björklund. Hvis han fortsætter på formandsposten, må det tages som udtryk for en blåstempling fra hoved­aktionærens side.

Håkan Björklund Fold sammen
Læs mere

Nykredit

Steffen Kragh Fold sammen
Læs mere

Den mangeårige formand, advokat Steen E. Christensen, forlader alle tre bestyrelser (foreningen, holding og realkredit). Ny formand for Fore­ningen Nykredit bliver økonomiprofessor Nina Smith, mens Egmont-topchefen, Steffen Kragh, står til at overtage formands­kasketten i virksomheden Nykredit Holding og Nykredit Realkredit.

Nina Smith Fold sammen
Læs mere

Jyske Bank

Sven Buhrkall Fold sammen
Læs mere

Formand siden 2004 Sven Buhrkall fylder 67 år i 2016, og topchefen siden 1995, Anders Dam, runder om halvanden måned det for topchefer så skarpe hjørne 60 år. Det nuværende Jyske Bank har 50 års jubilæum i 2017, og det er ikke usandsynligt, at »havkatten« i bankhyttefadet fra Silkeborg fortsætter med det sammentømrede toplederteam, så de begge får jubilæet med, inden der skiftes.

Anders Dam Fold sammen
Læs mere

DSV

Kurt Larsen Fold sammen
Læs mere

Transport- og logistikkoncernen er ikke kendt for sin mangfoldige og internationale bestyrelse. DSV er først og fremmest kendt for den mangeårige topchef Kurt Larsen, der siden 2008 har været formand. Institutionelle investorer hævede øjenbrynene en anelse over dette skifte, men omvendt har Kurt Larsen & Co. i den grad leveret varen i nu adskillige år. Så Kurt Larsen har lang snor. Han fyldte 70 år i 2015, og et godt gæt er, at han selv gerne fortsætter. Spørgsmålet er, hvad de toneangivende investorer siger. Dog svært at se en oplagt formandskandidat i den nuværende DSV-bestyrelse.

Jørn P. Jensen Fold sammen
Læs mere

Ekstopchefer er yndede mål for searchere på jagt efter kandidater til bestyrelses- og formandsposter. To af dem, der må forventes at få mere travlt på bestyrelsesfronten i 2016, er de tidligere direktører i Carlsberg, Jørgen Buhl Rasmussen og Jørn P. Jensen. Jørgen Buhl er i dag medlem af Novozymes-bestyrelsen og har derfor plads til poster i både ind- og udland. Jørn P. har alene en bestyrelsespost i Danske Bank på CVet.

Jørgen Buhl?Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Der vil givetvis dukke flere internationale navne op i de danske bestyrelser over de kommende måneder. Derimod er det mere tvivlsomt, om der for alvor rykkes ved skævdelingen blandt mænd og kvinder i bestyrelserne i løbet af 2016. Der er nemlig ikke voldsomt mange kvinder, der presser sig på.

Arkivfotos: Scanpix