Den grønne farve er vendt tilbage: Er den globale aktieuro overstået?

De seneste fire dage peger i retning af, at aktiemarkederne vejrer morgenluft efter en turbulent start på 2016. Flere forskellige faktorer spiller ind.

Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lader sig ikke rigtig styre, de globale amarkeder. Som en skæv hoppebold har markederne hoppet først i den ene retning og så den anden og efterladt analytikere og strateger med den utaknemlige øvelse at spå om boldens kurve og bevægelse.

Analyserne er blevet til øjebliksbilleder; bedst illustreret ved, at man i starten af sidste uge i ramme alvor talte om muligheden for en recession og en verdensøkonomi, der skælvede. Og når den globale økonomi holder vejret, bliver store danske virksomheder røde i hovedet, og tre af kongerigets største topchefer dristede sig så langt som til at afskrive 2016.

Carlsbergs adm. direktør, Cees' t Hart, talte ligefrem om et »mørke«, der atter omsluttede de globale og danske markeder.

»Min bekymring er, at netop som vi troede, at vi endelig var på vej ud af mørket, så sker det her. Og så sænker mørket sig over os igen,« sagde han med henvisning til aktieuroen.

Godt en uge og et par dage senere synes recessionssnakken forstummet: Mandag lukkede de danske eliteaktier, C20 Cap-indekset, med en rekordhøjstigning: 5,1 procent højere end fredag. I Japan tog det toneangivende Nikkei indeks et tilsvarende stort hop og steg 6,7 procent, og festen fortsatte ufortrødent vest over kloden, hvor først de europæiske og siden de amerikanske børser alle sluttede i flotte plusser.

Samtidig er stigningerne i guldprisen - en sikker havn, som investorerne søger ly i ved finansielt stormvejr - aftaget for nu.

Tirsdag blev opturen forstyrret af den uro og uklarhed, en olieaftale mellem Saudi-Arabien og Rusland skabte, men onsdag var markederne tilbage i plus: C20 Cap sluttede i en stigning på 2,57, DAX i Tyskland sluttede i plus 2,65, mens Nasdaq endte i 2,31.

Vendepunktet bliver illustreret af en graf fra erhvevsmediet Bloomberg, der viser de globale markeder samlet i én kurve, og her fremgår det tydeligt, at februar har været en rutsjetur, der nåede lavpunktet med det såkaldte »bear market«, der indtræffer, når markederne generelt har tabt mere end 20 procent på mindst to måneder.

Men som det fremgår af grafen, peger pilen nu op ad, og det tabte terræn synes på vej mod at blive genvundet.

Det gode spørgsmål må være, hvad der har ændret sig?

Oliedyk og kinesisk stilstand

Olien først. Olieprisen er som bekendt raslet ned det seneste år - og nået i starten af februar så lavt som 27,88 dollars tønden. Den massive produktion, det såkaldte output har længe ikke stået mål med efterspørgslen, men ugens begivenheder peger i retning af, at der måske kan være et skifte på vej.

Godt nok forpligtede Saudi-Arabien og Rusland, verdens to største olieproducenter, sig kun til at fastholde det nuværende niveau og altså ikke til at sænke det, men aftalen synes at være i faldet god jord hos Iran, der er den store ubekendte faktor i regnestykket.

Præstestyret fik løftet de sidste internationale sanktioner i januar og var meldt parat til at sætte turbo på kedlerne og hæve produktionen af olie med op mod en million tønder om dagen. Men efter at have været sat under pres af OPEC, sammenslutningen af olieproducerende lande, og Rusland er der en spinkel forhåbning om, at Iran vil holde lidt igen. Det er et halmstrå, men dem er investorerne tilfredse med for nu.

»Buy the rumour, sell the fact,« som Tine Choi, chefstrateg hos Nordea formulerer det.

Kina har som bekendt været en anden forstyrrende faktor, der har bidraget til urolighederne. Faldende vækstrater og en devaulering af valutaen har taget overskrifterne, men i starten af ugen tikkede en opgørelse over de samlede udlån i det folkerige land ind, og den blotlagde ikke lige frem en afmatning.

Tværtimod steg det samlede udlån i Kina voldsomt i januar måned - 3.420 milliarder yuan helt præcist.

Det er ifølge analytikerne både godt og skidt nyt. På den korte bane vil det forstærke væksten i Kina, der er bundet op på kreditvilligheden, mens man på de lange bane risikerer at kopiere mange af de fejl, der ledte til den verdensomspændene finanskrise for snart otte år siden.

Nemlig et alt for stort spænd mellem låntagning og betalingsevne. Siden finanskrisen er låntagningen steget med godt 300 procent, mens indkomsterne blot er steget med det halve.

»På et tidspunkt er der en alvorlig risiko for, at udlånsvæksten stopper, og det vil ramme væksten hårdt,« som seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank opsummerede tidligere på ugen.

Og så er der amerikanerne, den amerikanske centralbank, Federal Reserve, med Janet Yellen i spidsen. Tidligere har banken lagt op til yderligere renteforhøjelser i marts, men det synes stadig mere sandsynligt, at den øvelse er taget af bordet for nu.

»Vi forventer, at Fed i lyset af den fortsat lave inflation og aktiekursfaldene i begyndelsen af året undlader at hæve renten i marts, som Fed ellers tidligere lagde op til,« lød det fra Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, i en kommentar tidligere på ugen.

Mistanken er blevet yderligere bestyrket af et mødereferat fra banken, der viser, at man er bekymret for råvareprisfaldet såvel som stormvejret på aktiemarkederne.

Flere trusler i horisonter

De grønne dage på børserne kan dog fortsat være en stakket frist. I USA er stadigvæk bekymret over den lave inflation og senest et skuffende privatforbrug i december måned.

I Europa advarer flere analytikere mod, at de aktuelle uenigheder om en løsning på flygtningeproblematikken kan ende med at influere på markederne.

»Det kan skærpe de politiske spændinger i EU i sådan en grad, at spændingerne vil spille ind på markederne,« advarer Holger Schmieding, cheføkonom i Berenberg Bank i et interview med Bloomberg

»Vi bliver nødt til at holde et tættere øje med de politiske risikoer end med de økonomiske data i Europa i år,« mener han ligefrem.

Det danske C20 CAP-Indeks er som de fleste af dets europæiske kollegaer i grønt torsdag med en lille stigning på 0.50 pct.