Den gode stemning er tilbage på aktiemarkedet

De dystre toner, der herskede ved det danske aktiemarkeds åbning torsdag, er ved middagstid blevet erstattet af nogle mere lyse af slagsen, efter at tal fra tysk og europæisk økonomi faldt ud til den gode side af forventningerne.

Det toneangivende C20 Cap-indeks stiger 0,3 pct. til 614,1 på en dag spækket med regnskaber fra selskaberne uden for det store indeks.

PMI-tal, der afspejler indkøbschefernes tillid til økonomien, kom i august ud bedre end ventet for både den store tyske økonomi og den samlede eurozone. Tallene fra Tyskland, der kom en halv time inden de samlede tal, fik negative markeder i Europa til at vende, og da tallene fra eurozonen også overraskede positivt, tog indekserne endnu et hop.

Dermed trådte referatet for rentemødet i den amerikanske centralbank i slutningen af juli, der blev offentliggjort onsdag aften og ødelagde aktiestemningen ved morgenstunden, for en stund i baggrunden.

Torsdagen bliver for investorernes vedkommende brugt på at analysere yderligere på gårsdagens regnskaber fra selskaber som Vestas, Carlsberg, Sydbank og NKT. Førstnævnte løb med den største portion opmærksomhed i et regnskab, der bød på et skuffende stort underskud, løftede forventninger og en fyring af topchef Ditlev Engel.

Børsen skriver, at fyringen gør, at store investorer som for eksempel ATP tager Vestas til nåde, og at vindmølleproducenten nu satser benhårdt på at blive nummer et på globalt plan.

En stribe analytikere har fået tastet de nye regnskabstal i regnearkene, og det har blandt andet ført til, at både Barclays og Nordea har fået et mere positivt syn på Vestas-aktien. Nordea anbefaler nu »køb« af aktien mod tidligere »hold«, mens kursmålet for aktien hæves til 125 kr. Barclays anbefaler fortsat "equal weight", men løfter kursmålet til 97 kr. Mere negativ er Exane BNP Paribas, der trods en kursmålsopjustering blot forudser en værdi på 35 kr. per aktie.

Vestas-aktien lagde sig onsdag i front af C20, men stiger torsdag mere moderat med 0,3 pct. til 109,3 kr. efter både at have været i toppen og bunden af indekset i løbet af dagen.

Også NKT-aktien, der onsdag hoppede voldsomme 9,4 pct. - har fået hævet anbefalingen af Nordea fra "hold" til "køb". Torsdag fortsætter den gode trend med en stigning på 0,6 pct. til 251,2 kr.

Carlsberg har fået sænket sin anbefaling af Nykredit Markets til »underperform« fra »neutral« og begrunder nedjusteringen med et hårdt russisk marked for bryggerikoncernen - aktien falder 0,8 pct. til 550 kr. i den kedelige ende af C20.

17 selskaber er torsdag regnskabsaktuelle, herunder Auriga, Bavarian Nordic, Alm. Brand og IC Companys.

Auriga kom igennem andet kvartal med en stigende omsætning og en voksende bundlinje. Det samlede salg endte på 1851 mio. kr. mod 1727 mio. kr. i samme periode året før, og overskuddet før skat landede på 167 mio. kr. fra 133 mio. kr. året før.

Bavarian Nordic fremviste i sit halvårsregnskab en omsætning på 556 mio. kr. og et underskud på 5,3 mio. kr. I første halvår af 2012 endte omsætningen på 445 mio. kr., mens underskuddet var væsentligt større på 168,4 mio. kr. Overskuddet af den primære drift skrumpede til 10 mio. kr. fra 19 mio. kr. tidligere.

Hos Alm. Brand er det fortsat bankdriften, der agerer hæmsko. Alm. Brand Bank skal have tilført 200 mio. kr. i frisk kapital fra moderselskabet, der i andet kvartal havde indtægter på 1819 mio. kr. og et plus på bundlinjen på 24 mio. kr. I samme periode 2012 lå indtægterne på 1802 mio. kr. og nettooverskuddet på 91 mio. kr.

IC Companys, der har skævt regnskabsår, offentliggjorde årstal, der overgik egne udmeldte forventninger med en omsætning på 3314,2 mio. kr. i året. Men overskuddet af den primære drift på 157 mio. kr. var ringere end de beregnede 170-200 mio. kr., som selskabet havde kalkuleret med. I det kommende regnskabsår venter IC Companys en beskeden omsætningsvækst og et driftsresultat, der øges væsentligt.

Aktien i Auriga ligger torsdag middag i et plus på 3,4 pct. til 185 kr., Bavarian-aktien dykker 2,2 pct. til 66,5 kr., Alm. Brand-aktien mindskes 5,1 pct. til 18,8 kr., og IC Companys-papiret falder 0,3 pct. til 145 kr.

Senere torsdag er der regnskaber fra eksempelvis Mols-Linien, Lån & Spar og Sanistål.