Dem sagde vi farvel til på børsen i 2013

Fredag har budt på den anden af to nynoteringer på aktiemarkedet i København, da Fast Ejendom Danmark kom på børsen og dermed fulgte efter Matas' notering i juni.

Foto: Dennis Lehmann

Men svingdøren på Nasdaq OMX-børsen har mest været brugt i udadgående retning i 2013, da i alt ni selskaber forlod aktiemarkedet i årets løb.

I januar måtte en af landets mest tyndslidte banker kaste håndklædet i ringen, da Spar Lolland opgav at leve op til Finanstilsynets solvenskrav. Banken indgav en konkursbegæring, mens Jyske Bank overtog alle aktiviteterne.

Næste børsfarvel kom også i form af en konkursbegæring, denne gang indgivet af Hedensted-baserede Lastas, der frasolgte datterselskab Lastas Trucks og derefter hejste det hvide flag.

Hattricket af konkursofre blev fuldendt af ejendomsbranchen i august. Sjælsø Gruppen kunne stod i gæld til over halsen og måtte - efter et kortvarigt og fejlslagent rekonstruktionsforsøg - dreje nøglen om og lade kurator tage over.

It-selskabet Netop Solutions forlod også fondsbørsen i august, dog af mere fredelige årsager. Ib Kunøe-selskabet Consolidated Holdings, der i forvejen var storaktionær, bød 10 kr. per Netop-aktie og kom op på så stor en ejerandel, at det kunne sluge resten og slippe for en børsnotering.

Hen over sommeren kom så første tilfælde af en bank, der blev købt og afnoteret. Sparekassen Faaborgs aktionærer fik i juni viftet 175 kr. per aktie foran sig af Sparekassen Sjælland, og da mere end 90 pct. af dem sagde "ja tak" til en præmie på over 50 pct. af aktiekursen, blev købet gennemført, og Spar Faaborg forlod børsen i oktober.

Samme model blev brugt af Sydbank, der tilbød 145 kr. per aktie for Diba Bank - mere end dobbelt så meget som børskursen - og fik sit sjællandske køb i hus kort før nytår.

Vestfyns Bank og Svendborg Sparekasse fandt også sammen i efteråret og fusionerede under navnet Fynske Bank. Børsteknisk set var der dog tale om, at Svendborg Sparekasse fortsatte under det nye navn, mens Vestfyns Bank forsvandt fra børsen.

Vordingborg Bank nåede at fyre direktøren i februar, fordi han syntes, banken skulle fusionere for at styrke kapitalen. Men i august måtte bestyrelsen indse, at han havde ret, og lancerede et bankbryllup med Lollands Bank. Det blev vedtaget kort før november, og efter nytår er den sydsjællandske bank derfor ikke længere at finde på børsen.

Årsskiftet markerer også det niende og sidste børsfarvel, da United Plantations Berhad her gør sin exit fra den københavnske aktiehandel efter 81 år. Kun 4,6 pct. af selskabets udstedte aktiekapital handles i København, og omsætningen har i perioden 2011-2012 været mellem 10 og 23 gange større i Malaysia, hvor selskabet fremover vil have sin eneste notering.

Ud over de ni tabte selskaber har 2013 budt på et enkelt navneskift. En gruppe investorer overtog børsskallen efter Danionics og omdøbte selskabet til Strategic Investments, som har til formål at investere i værdipapirer.

I 2012 var facit på fondsbørsen nul nynoteringer, 12 afnoteringer og et enkelt navneskifte, da SCF Technologies blev til Smartguy.

/ritzau/FINANS