December indledes med grønt C20 Cap-indeks

Det danske aktiemarked har åbnet ugen med at stige fra start, hvor langt størstedelen af C20-selskaberne hæver sig kort efter børsåbning. 14 ud af de i alt 20 selskaber i indekset rejser sig således på ugens første handelsdag.

Eliteindekset, C20 Cap, løfter sig 0,2 pct. til indeks 667,59 ved mandagens børsåbning, hvor det til sammenligning fredag gik på weekend til rekordniveauet 666,29. De toneangivende aktiemarkeder i resten af Europa følger stort set samme trend, hvor det kort efter klokken 9 udelukkende er det franske CAC 40-indeks, der falder lidt tilbage.

Starten på ugen er samtidig årets første handelsdag i december, der har til vane at være en ganske aktiv måned for investorerne, lyder det fra investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen.

- Investorerne tager nu hul på december, som sammen med januar har for vane at være afkastgivtige. Med skuffende afkast i metaller, en uændret rente og en skuffende udvikling og afkast i emerging markets regionen, er det ikke underligt, at investorerne fortsætter med at investere i de større økonomiers aktiemarkeder, lyder det fra investeringsøkonomen i en kommentar.

På kort sigt finder Per Hansen, at der skal komme en "overraskende aggressiv" udmelding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, på dets rentemøde d. 17.-18. december, hvis det ikke skal ende med flere indeksrekorder. Fredag satte det danske eliteindeks for 44. gang i år indeksrekord.

- Investorerne bør dog huske på, at vi er i den absolutte sidste del af opturen, og at skuffende vækstrater i 2014 kan være en udløsende faktor for den 10 pct. korrektion eller mere, som vi ikke har oplevet i aktiemarkederne i 2013, pointeres det af Per Hansen.

Hos C20-selskaberne vil der mandag blive holdt øje med Lundbeck og selskabets kapitalmarkedsdag, hvor der ventes nyt om den vigtige lancering af antidepressivet Brintellix.

Lundbeck løfter sig 0,3 pct. til 120,4 kr.

Carlsberg er af Credit Suisse blevet placeret på sin fokus-liste, CS Focus List, og den schweiziske storbank løfter sit kursmål for Carlsberg til 680 kr. fra 660 kr. Anbefalingen er uændret "outperform". Det fremgår af en kommentar fra banken.

Carlsberg stiger 0,4 pct. til 604 kr.

Det indiske marked får stigende betydning for biotekselskabet Novozymes, der over de seneste år er blevet markedsleder af industrielle enzymer i landet med en markedsandel på mere end 48 pct. Det siger administrerende direktør i Novozymes, Peder Holk Nielsen, i et interview med The Times of India.

- Det indiske marked vokser nu meget hurtigt, og globalt set udvikler det sig til et meget betydeligt marked for Novozymes. Vi ser en vækst på 20 til 30 pct. om året. Indien ligger i toppen af diagrammet for emerging markets, når det kommer til vækst, og det rapporterer bedre vækst, end Kina gør. Jeg vil faktisk sige, at Indien formentlig er mellem vores top fem markeder i dag, siger Peder Holk Nielsen til avisen.

Novozymes stiger 0,7 pct. til 213,8 kr.

FLSmidth kunne fredag bekræfte rygterne om, at selskabet har modtaget en hensigtserklæring fra Qatar National Cement Company (QNCC) på levering af en ny cementfabrik i Qatar.

Qatar-avisen The Peninsula skriver mandag, at der er tale om en kapacitetsudvidelse af produktion fra 18.500 ton klinker dagligt til omkring 22.000 tons. Derudover nævnes det, at kontrakten ventes underskrevet i næste måned. Prisen for udbygningen af fabrikken skulle ifølge avisen være 1,19 mia. qatar riyal - eller 180 mio. kr.

Aktien i FLSmidth falder 0,4 pct. til 286 kr.

Der er gode tegn for Pandoras fjerde kvartal, hvis der dykkes et spadestik dybere i National Retail Federations tal for salget i forbindelse med "Black Friday", som den store indkøbsdag efter Thanksgiving kaldes i USA. Det skriver Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen mandag i en Pandora-kommentar.

Smykkeproducenten har derudover fået sænket sin anbefaling af Alm. Brand Markets, så der nu anbefales "neutral" mod tidligere "køb". Kursmålet løftes samtidig til 300 kr. mod før 280 kr. Det fremgår af en meddelelse fra Alm. Brand Markets.

Pandora falder 0,4 pct. tilbage til 283,8 kr.

Uden for C20-regi tabte fodboldklubben Brøndby IF søndag aften 1-3 i New Firm-derbyet mod FC København i Superligaen.

Aktierne i henholdsvis Brøndby IF og Parken Sport & Entertainment dykker 1,4 pct. til 2,9 kr og 0,6 pct. til 78,5 kr.