De tunge drenge skyder regnskabssæsonen i gang

Der er udsigt til positive takter, når de store amerikanske banker kommer med regnskaber i denne uge, og det vil udstikke kursen for hele sæsonen, vurderer aktiestrateger.

Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de tunge drenge, der lægger ud, når amerikanske storbanker som blandt andet JPMorgan, Goldman Sachs og Citigroup sætter punktum for 2013 med deres årsregnskaber i denne uge.

Det bliver pæne regnskaber, og de kommer til at udstikke kursen for resten af erhvervslivet, vurderer aktiestrateger.

»De store banker er altid spændende, fordi de et stykke af vejen er et spejl af økonomien. Selvom finanssektoren kommer fra et lavt udgangspunkt, og der kan være nogle effekter hos forsikringsselskaberne fra orkanen Sandy, er den sektor et spejl af erhvervslivet,« siger chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea, som forventer at årsregnskaberne vil vise en indtjeningsvækst på seks procent i de amerikanske selskaber.

Orkanen Sandy hærgede den amerikanske østkyst  i oktober 2012, og de mange skader vil afspejle sig i de amerikanske forsikringsregnskaberne for 2013. Alligevel tegner det til at blive en fin og solid regnskabssæson, og udover at udstikke kursen, vil finanssektoren vise sig at præstere bedst, forudser Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.

»Bankerne bliver den gruppe af selskaber, der kommer til at trække indtjeningsvæksten i USA. De har været igennem en længere årrække med tilpasning af balancerne, og nu har de fået gang i driften igen, og understøttes af en positiv udvikling på ejendomsmarkedet og arbejdsmarkedet. De ser en udlånsvækst og en højere rentemarginal, og det er helt afgørende,« siger Otto Friedrichsen.

På trods af de positive takter, forventer han, at selskaberne vil kigge ind i 2014 med en vis forsigtighed affødt af den krisebevidsthed, der stadig sidder i dem.

»Jeg er ikke i tvivl om, at selskaberne vil være meget forsigtige - de vil hellere overraske positivt end være nødt til at skuffe markedet. Frygten for at tingene ikke kommer til at udvikle sig, som de skal, ligger der stadig, og det vil vi også se i Danmarkm når regnskaberne begynder at komme. Man sætter barren så lavt, at man kan nå den,« siger Otto Friedrichsen, og understreger, at hovedparten af stigningerne på aktiemarkederne i 2013 bygger på forventninger til indtjeningen:

»Dermed vil det gå hurtigt sydpå, hvis de ikke leverer,« siger han.

Internationalt vil især tre overordnede tendenser blive toneangivende, fastslår Henrik Drusebjerg: Den begyndende opsving i Europa efter gældskrisen, den svage yen samt udviklingen i de såkaldte emerging markets herunder specielt Kina, som viste afmatning i 2013.

Hvordan tingene udvikler sig her, får afgørende betydning for de regnskaber, verdens virksomheder vil præsentere i hele 2014.

»I 2013 så vi emerging markets og især Kina sætte tempoet ned, men det ser ud til, at det har bundet ud, og man vil holde øje med meldingerne fra blandt andet underleverandørerne til it, som begynder at kunne aflæse en stigende vækst,« siger Henrik Drusebjerg.

Han og Nordea forventer en indtjeningsvækst på mellem 5 og 10 procent i de amerikanske selskaber i år - en tand lavere end selskabernes generelle forventninger, der samlet set ligger på 10-11 procent.

Aluminiums-producenten Alcoa åbnede traditionen tro regnskabssæsonen i USA torsdag aften med et resultat, der blev betegnet som 'let skuffende,' men var præget af  en række engangsomkostninger. Aktien faldt 5,4 procent i fredagens handel.

Under nordiske himmelstrøg begynder bankregnskaberne at tikke ind sidst i januar, når Swedbank fremlægger sine resultater. Herefter går det slag i slag med Nordea, Handelsbanken, SEB, og den sjette februar får vi så nyt fra Danske Bank, Nykredit og Spar Nord. Dagen efter er det den norske storbank DNB Nor, mens Sydbank og Jyske Bank venter til hhv. den 19. og den 25. med at offentliggøre deres helårstal.