"De sædvanlige forbrydere" vil imponere

Novo Nordisk vil aflægge et stærkt regnskab og hive niveauet for danske selskaber op. Men global vækst i slæbetempo vil dæmpe væksten i år. Sådan lyder Nordeas forventninger til regnskabssæsonen, der nu bliver sparket i gang.

Foto: Dennis Lehmann. "Nu er vi sandsynligvis ved at nå loftet for, hvor meget man kan øge sin lønsomhed. Så skal der også gang i omsætningen," siger chefrådgiver Michael Borre fra Nordea.
Læs mere
Fold sammen
Der ligger en medicinalbiks i Bagsværd lidt nordvest for København. Og det er i høj grad i den retning, analytikerne retter blikket, når de skal vurdere regnskabssæsonen for 2012, der for alvor begynder onsdag med regnskaber fra Coloplast og Nordea. Torsdag følger så kronen på værket - Novo Nordisk.

"Det er udsigt til en udmærket regnskabssæson, hvis vi måler på de totale tal. Det skyldes i høj grad Novo Nordisk, fordi den vægter så meget. Og Novo Nordisk står til at få et rigtigt godt resultat i 2012," siger Michael Borre, chefrådgiver i Nordea.

"Vi har høje forventninger til Novo Nordisks regnskab og tror, at der kan være mulighed for en opjustering af forventningerne fremadrettet. Der er i hvert fald i vores øjne ingen tvivl om, at det bliver et supersolidt regnskab," siger Michael Borre til Berlingske Business.

Og medicinalbranchen er i det hele taget én af de brancher herhjemme, der er størst forventninger til.

"Vi har jo nogle af de serieforbryderne, når det kommer til at overraske positivt, eksempelvis har vi store forventninger til Novo Nordisk og Coloplast," siger Michael Borre.

Han mener til gengæld, at det bliver sværere at forudse udviklingen for flere af de store selskaber inden for industrisektoren. For A.P. Møller - Mærsk bliver selskabets akilleshæl - de lave fragtrater på containerdrift - igen et fokusområde.

"Har selskabet været i stand til at fastholde de rateforhøjelser, det satte i gang sidste år? Det vil blive helt afgørende for, hvor godt eller dårligt regnskabet bliver, siger Nordea-økonomen.

Han peger også på, at det er svært at forudse udviklingen for andre selskaber i industrien som eksempelvis NKT og FL Schmidt, der "har nogle lidt mere usikre afsætningsvilkår."

Hvis man ellers gerne vil have et billede af, hvordan det kommer til at gå de store danske selskaber, bør man ifølge Michael Borre rette blikket væk fra Bagsværd og over på den anden side at Atlanten, hvor regnskabssæsonen allerede er i fuld gang.

Tendensen er, at væksten i toplinjen - altså omsætningen - i et gennemsnitligt selskab er "ok", mens bundlinjeresultaterne er ganske imponerende.

"Danske selskaber i C20 er jo store internationale selskaber, der henter det meste af deres omsætning uden for landets grænser. Det er jo kun bankerne, der er decideret danske selskaber. Derfor vil de globale tendenser også være dem, vi ser herhjemme," siger Michael Borre.

Forklaringen på de pæne bundlinjeresultater er i høj grad, at de store selskaber har været særdeles effektive til at spare og effektivisere sig til en bedre indtjening. Men spare-høvlen er efterhånden ved at være sløv, mener Nordea-økonomen.

"Nu skal vi snart til også at have noget omsætningsvækst til at trække fremgangen. Fordi du kan spare dig til meget, og i virkeligheden har selskaberne kunnet løfte lønsomheden i længere tid, end jeg havde regnet med. Men nu er vi sandsynligvis ved at nå loftet for, hvor meget man kan øge sin lønsomhed. Så skal der også gang i omsætningen," siger han.

Og netop den pointe er der langt fra alle analytikere, der har taget højde for i deres optimistiske spådomme omkring selskabernes resultater for resten af året.

"Væksten vil klart være aftagende, og hvis man ser ind i 2013, så ser vi en stor risiko for, at selskaberne ikke leverer helt så stor fremgang som det, der ligger i analytikernes regneark," siger Michael Borre.

Han advarer også imod at tro, at vi kommer til at se de samme positive tendenser herhjemme på aktiemarkederne som i USA, hvis de danske selskaber slår analytikernes forventninger.

"I forhold til USA så har de danske selskaber i aktiemæssig sammenhæng et lille handicap. Fordi nu er der allerede mange af de amerikanske selskaber, der har leveret fine regnskaber, der var bedre end ventet. Og det venter man jo ikke med at indregne i aktiekursen her i Danmark," siger Michael Borre og fortsætter:

"Så det kan godt være, at selskaberne kan slå det tal, der ligger i analytikernes regneark. Men spørgsmålet er, om de også kan slå de uofficielle forventninger hos investorerne. Det bliver sværere for dem at komme over den overligger," siger han.