De europæiske aktier sluttede ugen i skidt humør

Det var fortsat bekymring for Grækenland, der tyngede optimismen på de europæiske markeder fredag og fik folk til at sælge lidt ud.

Læs mere
Fold sammen

Det brede europæiske indeks Stoxx 600 endte fredag med et fald på 1,7 pct. til lige under indeks 400. Det blev til et fald på 2 pct. i ugen, men en stigning på 0,9 pct. for måneden. Det var kun omkring 100 af indekset 600 aktier, der endte i plus.

Det tyske og franske indeks faldt med godt 2 pct., mens aktierne i Storbritannien faldt omkring 0,5 pct.

Det var ikke så meget selskabsspecifikke nyheder, der rykkede markedet, men mere Grækenland. Der skal gerne findes en afklaring på den græske situation, inden der skal betales afdrag på landets gæld til IMF, hvor første rate skal falde 5. juni - om en uge. IMF har så sagt, at man måske har hele juni til at finde en løsning, men det ændrede ikke bekymringen i markedet.

En af Vestas' store konkurrenter, spanske Gamesa, fik fredag en lukrativ bestilling på plads. Hele 239 megawatt (MW) skal Gamesa levere til Kilgallioch-vindfarmen i det sydlige Skotland.

Selskabet underskrev torsdag en aftale om med Scottishpower Renewables, et datterselskab til Iberdrola, der også har hovedsæde i den store baskiske by. De to selskaber har haft et langvarigt samarbejde.

Gamesa-aktien steg 0,1 pct. på børsen i Madrid til omkring 14 euro.

Det schweiziske logistikfirma Panalpina, der er en konkurrent til danske DSV, købte dets mangeårige egyptiske samarbejdspartner Afifi, meddelte de to selskaber fredag formiddag. De to selskaber har samarbejdet i mere end 20 år, og for Panalpina er handlen et vigtigt skridt for at fortsætte væksten, lød det fra selskabet.

Prisen blev ikke oplyst, men der er tale om et mindre opkøb. Afifi beskæftiger omkring 150 personer i Egypten og har eksisteret siden 1936. Panalpina-aktien faldt med 1,2 pct. til niveauet 128 schweizerfranc.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk