De amerikanske aktiemarkeder lukkede uensrettet fredag

De amerikanske aktiemarkeder lukkede uensrettet fredag, eftersom at Dow Jones indekset ikke formåede at afslutte i positivt terræn.

Regnskabsaflæggelser fra store selskaber såsom IBM og General Electric var i stand til ikke at imponere markedet, hvorfor at investorerne måtte kigge efter andre katalysatorer for at sende aktiekurserne højere. Olieprisen steg pænt fredag efter den seneste markante nedtur og energiaktierne nød godt af den udvikling.

S&P 500 lukkede 0,3 pct. højere i 1430, mens Dow Jones Industrial lukkede 0,1 pct. lavere i 12.565. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 0,3 pct. højere i 2451.

- Aktiekurserne befinder sig på et ekstremt psykologisk niveau, udtalte aktiestrateg hos RBC Capital Markets, T. J. Marta, til Bloomberg News. Investorerne er usikre på, hvorvidt regnskabsaflæggelserne passer overens med centralbankens forventning om en blød landing for økonomien. Væksten er nogle steder så høj at man ikke kan tale om en blød landing, vurderede strategen.

Verdens største computerkoncern IBM faldt tilbage fredag, til trods for en regnskabsaflæggelse for fjerde kvartal der var bedre end ventet. En del af den højere indtjening kunne tilskrives skatterabatter, hvorfor at en del af optimismen kunne nedskrives.

Samtidig var selskabets egne forventninger til første kvartal skuffende, da de var i den lave ende af tidligere opsatte vækstprognoser. Aktien lukkede 3,3 pct. lavere i 96,2 dollar.

Verdens største industrikonglomerat, General Electric, kunne fredag aflevere et regnskab for fjerde kvartal, som var på linje med forventningerne. GE opnåede en indtjening på 6,6 mia. dollar, eller 64 cent pr. aktie, hvilket er mere end en fordobling af indtjeningen i samme kvartal året før.

Forventningerne til 2007 skuffede i samme grad som hos IBM, da selskabets vækstprognoser var i den lave ende af analytikernes forventninger. Aktien lukkede 2,8 pct. lavere i 36,9 dollar.

Verdens største aluminiumsgigant Alcoa var med til at begrænse nedturen for Dow Jones Indekset, da aktierne i Alcoa lukkede 3,6 pct. højere i 31,4 dollar. Selskabet kunne fredag oplyse om et aktietilbagekøb på op til ti procent af selskabets udestående aktier.

Samtidig blev den kvartalvise dividende sat op til 68 cent i forhold til tidligere dividende på 60 cent pr. aktie.

Den amerikanske producent af mobiltelefoner og mobilnetværk Motorola, kunne fredag fremvise en tilbagegang i indtjeningen for 4. kvartal. Indtjeningen kom ind på 624 mio. dollar, eller 25 cent pr. aktie, hvilket er næsten en halvering af indtjeningen i samme kvartal året før. Omsætningen steg 17 pct. til rekordhøje 11,8 mia. dollar. Både indtjening og omsætning lå dermed i den høje ende af de meldinger, som Motorola fremsatte i starten af januar. Her blev omsætningsprognosen sænket til 11,6-11,8 mia. dollar, mens indtjeningsprognosen lød på 23-26 cent pr. aktie. Aktien lukkede 3 pct. højere i 19,3 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lukkede mandag 0,7 pct.

højere i 17,424.

RB-Børsen