Danskerne taber på aktier og obligationer

Danskerne mister penge på de falde kurser. Der vejres dog morgenluft, da danske aktier er steget de seneste tre måneder.

Foto: Foto: Colourbox

Faldende kurser på aktier og obligationer kostede i årets første kvartal de danske husholdninger 26 milliarder kroner på kurstab. Det viser tal, som Danmarks Nationalbank har offentliggjort.

Det er især på aktierne, at de store tab sker. Oveni kommer et tab sidste år på 315 milliarder kroner.

Samtidig øgede danskerne deres gæld med seks milliarder kroner i årets tre første måneder. Det er en mindre stigning end i tidligere kvartaler - men trods økonomisk krise, fortsætter familien Danmark med at låne. Samlet er husholdningernes nettoformue skrumpet ind til 897 milliarder kroner, hvilket er 229 milliarder mindre end for et år siden.

Privatøkonom Las Olsen, Danske Bank, påpeger, at de store tab, som danskerne har fået på ejerboligerne, ikke indgår.

- Alene i 2008 skønner vi, at det tab løber op i 347 milliarder kroner. På den lyse side skal det dog med, at aktiekurserne er steget pænt siden udgangen af marts, hvor den nye opgørelse fra Nationalbanken slutter. Danske aktier er steget knap 25 procent i den periode, og obligationerne har også klaret sig pænt. Vi skønner, at husholdningerne har fået en gevinst på 142 milliarder kroner på den udvikling, skriver Las Olsen i en kommentar.

/ritzau/