Danskere taber formuer på japanske aktier

Tusindvis af danskere ejer japanske aktier via en dansk investeringsforening, og de har tabt formuer de sidste uger. Men også på længere sigt har de japanske aktier skuffet stort og påført mange danskere tab.

Foto: DIEGO AZUBEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danske småsparer havde ved udgangen af februar i år tilsammen placeret 6,5 milliarder kroner i japanske aktier via danske investeringsforeninger. Men denne investering har været en meget dyr fornøjelse på det sidste, hvor de japanske aktier er styrtdykket i kølvandet på den store naturkatastrofe, som ramte Japan for nu lidt mere end én uge siden.
 
Siden da er de japanske aktier målt på Nikkei-indekset faldet med over ti procent, hvilket har påført de danske investorer et tab på mindst 650 millioner kroner.

Også hvis man har ejet japanske aktier via en dansk investeringsforening i flere år, har det været en yderst tvivlsom investering. 100 kroner investeret i afdelingen Japanske Aktier fra Jyske Invest er eksempelvis skrumpet ind til bare 64,4 kroner over de sidste femår. Hos Sparinvest er 100 kroner sat i afdelingen "Japan Growth" for fem år siden reduceret til 63,8 kroner.

Oven i det skal så lægges det tab, som den almindelige prisudvikling løbende betyder. Men en inflation på et par procent om året kan det godt have kostet et tab på ti procent over fem år.

Hvordan de japanske aktier vil klare sig fremover, er meget svært - for ikke at sige umuligt -  at slå fast med sikkerhed. 

Ind til videre ser det hele noget sort ud, hvor billedet af ustyrlige vandmasser, ødelagte huse og atomkraftværker truet af nedsmeltning har talt deres eget frygtelige sprog.

Japan er tidligere blevet ramt af jordskælv. Det hidtil værste oplevede man i 1995, hvor mere end 6.000 mennesker omkom – og som kostede Japan ca. 500 mia. kroner.

De fleste regner med, at den aktuelle katastrofe vil koste Japan endnu mere. Måske dobbelt så meget. Det skyldes både truslen fra de ødelagte atomkraftreaktorer, men også at meget større geografiske områder er ramt.