Danske virksomheder slås om millionkontrakt på Thule-basen

Kampen om en millionkontrakt på Thule-basen optrappes med flere retssager på kryds og tværs mellem tre danske konsortier.

Den danske regering har forhandlet med USA om en politisk løsning af striden om Thulebasen uden at nå til enighed, og forhandlingerne er i øjeblikket på standby, skriver Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre danske konsortier er nu gået i kødet på hinanden i kampen for at få en guldrandet millionkontrakt på Thule-basen, skriver Jyllands-Posten.

De tre konsortier er viklet ind i et spindelvæv af retssager i USA, viser retsdokumenter ifølge avisen.

Entreprenøren Per Aarsleff har senest forsøgt at stoppe tildelingen af en midlertidig driftskontrakt til Greenland Contractors, som skal sikre driften af basen, indtil sagen er løst.

Administrerende direktør i Greenland Contractors, som entreprenørkoncernen MT Højgaard ejer majoriteten af, tager protesten fra Per Aarsleff med ro, men kalder samtidigt omfanget af sager i USA for ekstremt.

»Det er utroligt komplekst, og næsten hver dag sker der noget nyt. Det er ikke kun udefra, at det ligner et stort slagsmål. Det gør det også indefra,« siger han til avisen.

Det amerikanskejede skuffeselskab Exelis Services A/S fik i 2014 tildelt en milliard kontrakt på vedligehold og drift af Thule-basen, men ifølge en dansk/amerikansk forsvarsaftale fra 1950erne må kun danske og grønlandske virksomheder få kontrakten.

De tre danske konsortier klagede over udbuddet og i sidste ende blev Exelis Services A/S bortdømt af en amerikansk retsinstans.

Den danske regering har forhandlet med USA om en politisk løsning af striden uden at nå til enighed, og forhandlingerne er i øjeblikket på standby, skriver Jyllands-Posten.