Danske virksomheder har fået øjnene op for Afrika

Virksomheder verden over søger i stigende grad til Afrika for at få et godt afkast af deres investeringer, og danske virksomheder er hoppet med på bølgen. Alt tyder på, at tendensen fortsætter, da mange af verdens hurtigst voksende økonomier ligger syd for Sahara.

Foto: JENS EJSING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med at betragte Afrika som et nødlidende kontinent, hvor korruption og bureaukrati umuliggør investeringer.

Afrika ses nu som et højvækstområde, hvor det gælder om at være til stede, selv om der er udfordringer. Senest blev Afrika overraskende det positive tema som »mulighedernes kontinent« på det årlige møde for verdens ledere i Davos, og danske selskaber har i den grad fået øjnene op for Afrika. Danske selskabers investeringer i Afrika er steget betragteligt de seneste år, og flere selskaber vil sandsynligvis hoppe med på bølgen de kommende år, ligesom selskaber med lang Afrika-erfaring som A.P. Møller – Mærsk ventes at skrue yderligere op for investeringerne i Afrika.

»Der er flere årsager til den øgede interesse. Der er en positiv økonomisk udvikling i Afrika, hvor der generelt har været en ganske høj vækst de seneste fem-syv år, hvilket giver gode muligheder for investeringer i infrastruktur, eksempelvis havne eller cementfabrikker. En sektor som IT og mobiltelefoni vokser også kolossalt, og her ser vi på muligheder sammen med flere danske selskaber,« siger senior investeringsrådgiver Hans-Jørgen Nyegaard fra Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU).

IFU er selvfinansierende og har til formål at investere i udviklingslande i samvirke med dansk erhvervsliv. Fonden har investeret i Afrika siden 1967, og der er sket en markant forandring. »Vi kan mærke, at der er kommet øget fokus fra danske virksomheder på investeringsmuligheder i Afrika de seneste år. Omkring 40 procent af IFUs samlede investeringer er nu i Afrika, og det er en udvidelse fra omkring en tredjedel tidligere,« tilføjer Hans-Jørgen Nyegaard.

Markant vækst

Og væksten i Afrika er imponerende. En frisk opgørelse fra Den Internationale Valutafond og The Economist viser, at der er hele seks afrikanske lande på den globale top ti over gennemsnitlig vækstrate i perioden 2001-2010, og den fremadrettede prognose spår, at syv ud af de ti hurtigst voksende lande de kommende fem år vil være afrikanske lande – kun Kina, Indien og Vietnam kan presse sig ind i topstriden.

Danmarks beholdning af direkte investeringer i Afrika steg ifølge Nationalbanken i 2009 til 8,9 milliarder kroner fra 6,1 milliarder kroner i 2008, og i de første tre kvartaler af 2010 har der været danske investeringer i Afrika på yderligere 2,6 milliarder kroner mod 1,8 milliarder kroner i samme periode året før.

Danske investeringer i Afrika overstiger dermed 11 milliarder kroner, mens de blot udgjorde samlet 2,2 milliarder kroner for syv år siden, så der er tale om en ganske markant stigning, og alt tyder på, at tendensen fortsætter. Spørger man Danmarks største investor i Afrika, A.P. Møller – Mærsks havneselskab APM Terminals, skal der også satses yderligere på Afrika.

Trade, not aid

»Verden bør se på Afrika med nye øjne. Vi kalder det »trade, not aid«, fordi Afrika er et højvækstområde, der allerede er meget konkurrencepræget, og vi vil gerne udvide vores platform i Afrika. Vi deltager allerde i ni terminaler i Vestafrika og er ved at udvide tre af dem. Desuden fik vi sidste år en koncession i Liberia, hvor der også venter store investeringer. Nogle af udvidelserne er projekter til flere hundrede millioner dollar, så vi investerer markant i Afrika i øjeblikket og vil også gøre det fremover,« siger Kim Fejfer, administrerende direktør for APM Terminals.

APM Terminals er registreret som hollandsk selskab, og det betyder, at det ikke er alle selskabets investeringer, der er inkluderet i Nationalbankens statistik, og dermed er det reelle tal for danske investeringer i Afrika endnu højere.

Reformer og demokrati

Der er indtil videre omkring 500 danske selskaber, som har investeringer i Afrika, og ud over infrastruktur er investeringerne især inden for byggebranchen, fødevarer, landbrug og hoteller. Danske investeringsforeninger har også i stigende grad fået øje for Afrikas potentiale, og Thomas Vester Nielsen, der er porteføljeforvalter for nye markeder i Bankinvest, mener, at Afrika på den lange bane er det mest interessante investeringsområde.

Han bemærker også reformbevægelserne, som senest har vist deres tydelige ansigt i Tunesien og Egypten. Man skal selvfølgelig være påpasselig, men meget er forandret i Afrika de seneste 20 år. Der er langt flere demokratier i dag, og samtidig er AIDS-kurven knækket, hvilket er utrolig vigtigt for Afrika. Afrika har også et væsentligt potentiale i uopdyrket jord og tiltrækker sig i stigende grad investeringer udefra, så det går i den rigtige retning,« siger Thomas Vester Nielsen.