Danske virksomheder er godt polstrede til dollar-dyk

Dollarkursen rasler ned mod en ny bundrekord og bliver nu handlet under 5,40 kr. Men de danske virksomheder er godt rustet mod valutatab.

Novozymes er blandt de danske virskomheder, der med et stort afsætningsmarked i USA, traditionelt bliver betragtet som dollar-følsomme, skriver Tv2 - Finans.

- Vi har på nuværende tidspunkt kurssikret os et godt stykke ind i 2008, siger Benny D.Loft der er CFO i Novozymes, men han siger samtidig, at et fald i dollarkursen på 5 procent koster Novozymes mellem 35-45 mio.kr. på den primære drift.

- Det ville da være sjovere, hvis dollarkursen var højere, men det er ikke det, der får os til at gå bekymrede hjem hver aften, siger Benny D. Loft.

Et kig på dollarkursens nedtur siden 2001, står da også i skærende kontrast til Novozymes-aktien, der næsten har femdoblet sin værdi i samme periode.

- Vi har været i stand til at kompensere for valutapåvirkningen ved hele tiden at optimere vores forretning, siger Benny D. Loft.

Også andre store danske virksomheder meddeler til Tv2 - Finans, at den lave dollarkurs ikke får nogen særlig betydning for bundlinierne i 2007. Hos Danisco foregår en stor del af både køb salg i dollar, og derfor rammer dollarfaldet ikke så hårdt. Hos Bang & Olufsen vurderer man, at den lave dollarkurs ligefrem slår positivt igennem. Samme effekt har SAS også:

- For os er det en klar positiv effekt, at dollaren er billig, siger Björn Tibell, fra SAS Group Investor Relations, og bekræfter at 85 pct. af dollarflowet i år er kurssikret. Hos Jyske Bank vurderer aktiestrateg Per Hansen, at den lave dollar ikke ryster de danske virksomheder:

- Når virksomhederne skal omregne deres omsætning fra dollar, kan det måske ramme halvårsregnskaberne, men det kommer ikke nødvendigvis til at gå ud over selskabernes indtjening, fordi virksomhederne har kurssikret deres dollarindtag i mindst ét år frem, lyder det fra ham.