Danske virksomheder bange for at købe op

Mens man i flere store lande ser en spirende tendens til flere virksomhedsopkøb, står det stadig sløjt til i Danmark. Det er fortsat dyrt at skaffe finansiering, og de udenlandske banker, der tidligere har medvirket til store opkøb i Norden, har trukket følehornene til sig i Danmark

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om virksomheder over det meste af verden er raslet ned i værdi og kunne ligne oplagte overtagelsesemner, holder dansk erhvervsliv tegnebogen lukket.

Sådan lyder den samstemmende melding fra en række store danske virksomheder og bankernes corporate finance-afdelinger.

Flere steder i udlandet er de store virksomheder ellers så småt begyndt at røre lidt på sig igen med betydelige opkøb efter en periode med uhørt lav opkøbsaktivitet. Der er fortsat langt op til rekordniveauet i 2006 og 2007, men virksomhedsopkøb for 659,5 mia. kr. på globalt plan i år, giver grobund for optimisme, skriver erhvervsavisen Financial Times.

I Danmark er det dog fortsat vanskeligt at få øje på mange virksomheder, der for alvor er på opkøbsjagt, understreger direktør for SEB Enskilda corporate finance, Arne Due-Hansen.

»Jeg tror ikke, der er ret mange danske virksomheder med store opkøbsplaner. Der er mange lavt prissatte selskaber, men finansieringen bremser opkøb i stor skala. Forudsætningen for, at der overhovedet kan komme mere aktivitet er, at finansieringsmulighederne bliver bedre,« siger han.

Ingen ønsker mere gæld
I toppen af dansk erhvervsliv er meldingen de fleste steder, at man ser tiden an og fokuserer på gældsnedbringelse frem for opkøb. I service- og rengøringskoncernen ISS, der hører til blandt de danske virksomheder, der har købt mest op det seneste årti, understreger adm. direktør Jørgen Lindegaard, at man har besluttet at drosle næsten helt ned for opkøbene.

»Konjunkturerne er fortsat besværlige, og vi har nok at gøre med den eksisterende forretning. Vi vil bruge kræfterne på organisk vækst frem for opkøb, og jeg ser absolut ingen tegn på, at der igen er ved at blive flere opkøb i vores branche,« siger Jørgen Lindegaard.

Hovedårsagen til den meget lave danske opkøbsaktivitet er, at det er vanskeligt at skaffe finansiering. Samtidig er der ikke mange virksomheder, der ønsker at øge deres gæld betragteligt i øjeblikket. Det gælder bl.a. transportvirksomheden DSV, der har sat opkøbsstrategien på stand by på kort og mellemlang sigt.

»Hvor der tidligere var et pres for at geare virksomhederne, handler det nu om at minimere gælden. Markedet vurderer ikke høj gæld som særligt sexet i øjeblikket, og det er bestemt ikke min opfattelse, at der er stor opkøbsaktivitet på vej,« siger DSV’s adm. direktør Jens Bjørn Andersen.

Hos termostat- og ventilationskoncernen Danfoss har man samme opfattelse, men man oplever dog, at den største nedgang i konjunkturerne nu er overstået. Alligevel tør koncerndirektør Niels B. Christiansen endnu ikke håbe på en generel vending, og han understeger, at Danfoss ikke umiddelbart er interesseret i at købe konkurrenter.

»Vi er ikke i markedet for at købe f.eks. markedsandele. Der, hvor Danfoss kan vise interesse er, hvis vi får mulighed for at købe nye spændende teknologier, som kan understøtte vor kerneforretning,« siger Niels B. Christiansen.

Opkøb toppede i 2006
En af de store hindringer for flere danske opkøb er, at de store udenlandske banker, der tidligere har medfinansieret nordiske transaktioner, nu har trukket følehornene til sig. Mange udenlandske banker holder nemlig – i lighed med de danske banker – kraftigt igen med den risikovillige kapital og fokuserer nu mest på hjemmemarkederne, lyder vurderingen fra de danske corporate finance-afdelinger.

Selv om opkøbsaktiviteten i Danmark fortsat er uhørt lav, ser chefen for corporate finance i Nordea Danmark, Jens Lauritzen, dog en svag spirende tendens til, at »flere mindre og mellemstore transaktioner kommer længere frem i processen.«

»Finansiering er stopklodsen, men hvis der er tale om handler med strategisk sigte, hvor finansieringen kan holdes inden for husbankerne, vil vi se transaktioner,« siger Jens Lauritzen.

Værdien af virksomhedshandler i Norden toppede i slutningen af 2006, hvor nordiske virksomheder i løbet af et enkelt kvartal foretog opkøb til en værdi af omkring 43 mia. euro (320 mia. kr.).