Danske unge har nordisk rekord i overtræk

Konto i rødt. Danske unge bruger penge, som de ikke har, i langt højere grad end jævnaldrende i resten af Norden.

Roskilde Festival 2010. Pavilion - Student. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg / ROCKPHOTO

Hver måned går hver syvende unge danskers økonomi i rødt, fordi de overtrækker deres konti. Og fire ud af ti unge mellem 18 og 27 år overtrækker deres konti mindst hvert halve år.

Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov Zapera har gennemført for Danske Bank i de fire nordiske lande.

Tallene viser, at de danske unge har bundrekord i at bruge penge, der ikke står på deres konto. For i de øvrige tre nordiske lande er antallet af unge, der overtrækker deres konti, cirka halvt så stort.

»De andre landes unge ligger på helt andre niveauer for overtræk end de danske,« konstaterer Danske Banks chef for samfundsansvar Tina Obel Lope.

To årsager

Hun peger på to årsager til de danske unges overtræk: En holdning til at det er i orden at bruge mere, end der står på kontoen, som blandt andet skyldes en tilsvarende holdning hos deres forældre, samt mangel på viden om økonomi hos de unge.

»Vi ved fra tidligere undersøgelser, at forældrene godt nok føler, at de har styr på det, men at de ikke har det, når man spørger mere specifikt til det,« siger Tina Obel Lope.

Forældrene til 18-19-årige har heller ikke helt styr på centrale privatøkonomiske begreber som f. eks. ÅOP (årlige omkostninger i procent), og det er især kritisk, når de unge i den nye undersøgelse angiver deres forældre som den foretrukne rådgiver i privatøkonomiske spørgsmål efterfulgt af deres bank – en mulighed, som de i øvrigt sjældent bruger.

»34 procent vil gerne spørge deres bank til råds, men de gør det ikke ret ofte. De har formentlig travlt, og så har de måske ikke lyst til at komme ind i en bank og sidde over for en slipseklædt og alvorlig bankmand,« siger Tina Obel Lope.

Derfor har banken oprettet facebookgruppen »Mind your money«, som konstant er bemandet med fire unge bankrådgivere online og i øjeblikket har 35.762 daglige sidevisninger.

Den anden årsag til de unges overtræk – den manglende viden – erkender knap 60 procent af de unge.

»Og der er en tæt sammenhæng mellem manglende viden og overtræk, kan vi se ud af tallene. Dem, der angiver, at de har lært nok om privatøkonomi i skolen, overtrækker ikke,« siger Tina Obel Lope.

Overtræk på 1.500 kr. om måneden i snit

Konkret overtrækker de unge deres konti med godt 1.500 kr. i gennemsnit hver måned, viser data fra Danske Banks kundebase. Og deres konti er i gennemsnit i minus i 95 dage om året.

Til sammenligning er de tilsvarende unge i de andre nordiske lande kun 200-300 kr. i minus.

Finanssektoren presser på for at øge den finansielle forståelse blandt børn og unge, men indtil videre er politiske initiativer kun på tegnebrættet. Og på spørgsmålet, om det ikke er i bankens interesse, at de unge laver rentebærende overtræk, lyder svaret:

»Det er jo ikke dér, vi skal tjene vores penge.«

Kun 45 procent af de danske unge overtrækker aldrig deres konti, mens de tilsvarende andele i Sverige, Norge og Finland er henholdsvis 70 pct., 57 pct. og 60 pct.

Antallet af unge, dårlige betalere, som er registreret i RKI, er siden 2008 steget fra 44.000 til 48.500 i år.