Danske selskaber flokkes om amerikansk børsmarked

En række danske selskaber har gennemført en skyggenotering i USA inden for de senere år. Mange flere er tæt på at følge efter.

Flere danske selskaber er fristede af den større eksponering, deres aktier kan opnå ved også at være noteret på børserne i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER FOLEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske børsnoterede selskaber flokkes om det amerikanske børsmarked. Stadig flere får en såkaldt skyggenotering i USA for at tiltrække nye amerikanske investorer. Inden for kort tid bliver medicinalkoncernen ALK Abello sandsynligvis den næste børsnoterede danske virksomhed, som bliver noteret i USA, og flere andre følger efter i efteråret.

Det sker, efter at Carlsberg i 2011 og Lundbeck sidste år åbnede for, at deres aktier kan købes i dollar. I år er både Genmab og Bavarian Nordic gået samme vej.

Næste danske selskab med en amerikansk skyggeaktie kan blive medicinalaktien ALK Abello.

»Vi overvejer det kraftigt og er sandsynligvis på vej med et ADR-program i USA,« siger Per Plotnikof, investor relations-chef ALK Abello.

Han forklarer, at selskabets overordnede forretningsstrategi i øjeblikket er meget rettet mod USA. Blandt andet forventer ALK Abello at komme med flere vigtige lanceringer af nye produkter i de kommende år.

»Derfor ønsker vi også at øge vores eksponering mod amerikanske investorer,« siger Per Plotnikof.

ADR-programmerne er blevet mere interessante for danske virksomheder, efter at amerikanerne i 2010 slækkede på kravene. I dag skal de danske selskaber stort set blot have en hjemmeside på engelsk og offentliggøre selskabsmeddelelser på engelsk.

Det betyder, at mange flere danske selskaber kan være på vej til at få en amerikansk skyggenotering

»Vi er i dialog med fem-seks større selskaber lige nu, og af dem går to til tre nok på i efteråret,« siger Michael Steen Knudsen, partner i Impact Communications, der rådgiver danske selskaber, som ønsker en amerikansk notering.

Det er primært de to investeringsbanker Bank of New York Mellon og Deutsche Bank, som tilbyder at oprette et ADR-program. I mange tilfælde betaler de for, at de danske selskaber går på.

Kommer i kontake med nye investorer

»De store selskaber får penge for at indføre et ADR-program, hvilket nok overrasker nogen. De kan få en andel i det fee, der kommer fra handlen med ADRer. For de største virksomheder kan det løbe op i et årligt millionbeløb,« siger Michael Steen Knudsen.

Han fortæller, at de danske selskaber især er bekymrede for, om det kan give juridiske problemer at have et aktieprogram i USA.

»Virksomhederne spørger mest til, om det medfører en øget risiko for erstatningssager. Det er der intet, som tyder på, men vi anbefaler, at de spørger deres advokater til råds, hvilket selvfølgelig koster nogle penge,« siger Michael Steen Knudsen.

Han peger på, at fordelene er, at selskaberne bliver eksponeret over for investorer, som de ellers ikke er i kontakt med.

»Der findes en række amerikanske investorer, som kun må handle aktier nomineret i dollar. Samtidig er det for private investorer i USA besværligt at handle i andre valutaer og dyrt at have aktierne liggende i udenlandske depoter,« siger Michael Steen Knudsen.

Et af de selskaber, som allerede har et ADR-program, er Bavarian Nordic. Biotekselskabet gik på i foråret, og her er forventningerne, at handlen i USA vil stige langsomt, men sikkert.

»Det her er stadigvæk begyndelsen. Vi har hele tiden vidst, at det ville tage noget tid, før vi for alvor begyndte at få volumen ind i programmet. Det skal langsomt sive ind i markedet. Vi forventer, at volumen vil stige, efterhånden som vi gennemfører roadshows i USA og præsenterer det for investorerne,« siger investor relations-chef Rolf Sass Sørensen.

Han siger, at biotekselskabet især havde overvejelser om, hvilke juridiske konsekvenser en skyggenotering ville få.

»Det krævede en nøje granskning fra vores advokater. Vi undersøgte grundigt, om der var en forøget risiko for at blive retsforfulgt eller andet, men det mener vi ikke, at der er,« siger Rolf Sass Sørensen.

Han fortæller, at investeringsbanken bag programmet var så ivrige efter at få det danske selskab på, at de stod for alle omkostningerne.

»På den måde har det været gratis for os, og i det værste scenarie, hvor ingen køber aktien i USA, kommer det ikke til at koste os noget,« siger Rolf Sass Sørensen.

De fleste danske selskaber er på det laveste niveau i det amerikanske ADR-program. Eneste undtagelse er Novo Nordisk, som opfylder flere oplysningskrav. Det giver blandt andet mulighed for at hente kapital hos de amerikanske investorer.

Rederiet Torm var tidligere børsnoteret på Nasdaq-børsen i USA, men blev afnoteret i sommer.