Danske minibørser ser igen fremad

Både OMX First North og GXG Markets tror på fornyet interesse for de danske minibørser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle være så godt, men det blev aldrig rigtigt til noget stort. De danske minibørser er aldrig lettet for alvor.

Årsagerne er mange. Finanskrisen indtog i 2008 er én, rammevilkår som ikke gør det tillokkende nok at være privatinvestor, en række uheldige sager, hvor virksomheders reelle potentiale blev betvivlet er en anden. Uanset årsag, så betegner flere aktører det som ærgerligt, at minibørserne ikke har kunnet få en så central betydning i iværksætter- og vækst-økosystemet.

Få beklager det mere end Carsten Borring, noteringsdirektør på Københavns Fondsbørs og ansvarlig for minibørsdelen First North. Specielt i en situation, hvor store investorer på grund af en rekordlav rente har svært ved overhovedet at finde lukrative investeringer.

»Det er jo et paradoks, at der står så mange penge og glor, når der er så mange små virksomheder, der mangler penge til vækst,« siger han.

Fondsbørsen, der har det officielle navn Nasdaq OMX Nordic, opererer også i Sverige, har succes med sin svenske First North-minibørs – men den danske udvikler sig kun langsomt. Det samme oplever den anden danske minibørs, GXG Markets, der hører hjemme i Horsens, og som tidligere var kendt som Dansk AMP.

Her forklarer direktør Peter Almberg, at minibørsen har ændret sig væsentligt i de fire år, der er gået siden den fik nye, svenske, ejere. Tidligere var blot ti selskaber noteret – i dag er der 115. Han oplever en »positiv« interesse fra virksomheder, men han må også erkende, at det står sløjt til i Danmark, og at det derfor hovedsageligt er udenlandske virksomheder, der i dag lader sig notere på minibørsen.

»Det ændrer ikke ved, at det hele går stadig meget langsomt i Danmark. Interessen er ikke så stor endnu,« siger Peter Almberg.

Nasdaq OMX’ Carsten Borring noterer sig også, at der er små tegn på bedring, men det ændrer ikke ved, at både politikere og erhvervsliv er nødt til at se på de ting, der i hans optik bremser udviklingen. Det er på den ene side regler og beskatning – på den anden er det en holdningsændring, der er brug for, hvor f.eks. banker begynder at specialisere sig i at yde børsassistance til små virksomheder – uden at flå dem økonomisk.

Carsten Borring erkender, at vejen dertil kan være lang. Men den er værd at tage.

»Jeg er stadig optimist. Jeg giver ikke op. Jeg arbejder i Nasdaq på tværs af flere lande, og jeg kan se, at det kan lade sig gøre i vores nabolande. Vi skal have det her til at køre. Det skylder vi de danske iværksættere,« siger Carsten Borring fra Københavns Fondsbørs.