Danske kapitalfonde klar til at købe for 20 mia. kr.

Det bugner med penge i de danske kapitalfonde, der regner med at blive mere aktive i Danmark i 2016, viser ny undersøgelse.

Direktør Jannick Nytoft for DVCA. Danish Venture Capital and Private Equity Association. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Kapitalfondene kommer til at købe flittigt op af danske virksomheder det næste år.

En ny undersøgelse blandt danske fonde tegner et billede af, at 2016 bliver et aktivt år. Alene kapitalfondene herhjemme står klar med 20 mia. kr. at købe op for.

"Uanset hvilke parametre vi kigger på, om det er exits eller opkøb, er det et meget positivt billede, som tegner sig for næste år," siger Jannick Nytoft, adm. direktør for kapitalfondenes brancheforening DVCA, der står bag den nye undersøgelse.

DVCA har spurgt 27 af deres medlemmer. Blandt dem regner 46 pct. pct. med, at antallet af opkøb vil stige. Kun 15 spår, at der vil komme færre opkøb. Også når der bliver spurt til frasalg er der tegn på øget aktivitet. Her vurderer 62 pct. af kapitalfondene, at der vil komme flere handler med en kapitalfond som sælger.

De mange handler som kapitalfonde forventer, vil komme på et tidspunkt, hvor fondene bugner af penge. DVCA anslår i den nye undersøgelse, at de danske fonde alene ligger inde med 8,5 mia. kr.

"De danske fonde har ca. 8,5 mia. kr. i ”løst krudt” til nye investeringer, og det vil sige, at fondene kan investere op til 20 mia. kr., når man medregner en lånefinansiering på godt 50 pct.," siger Jannick NJytoft.

Men dertil vil de udenlandske fond også købe flittigt op. Traditionelt har fonde uden for Danmark stået bag 60 pct. af den kapital, som er blevet brugt på opkøb.

"Hvis man tager udgangspunkt i hvad de danske fonde har, og lægge det udenlandske fonde til, så vil der være 40-50 mia. kr. at købe for," siger Jannick Nytoft.

Kapitalfondene begyndte at vinde frem i Danmark for godt ti år siden. Siden er der kommet flere reguleringer, der blandt andet er rettet mod fondene. Men fondene tror i rundspørgen fortsat, at der kan kom flere regler, og 50 pct. af kapitalfondene forventer at reguleringen vil øges i 2016.

" Det er et godt eksempel, at på trods af den reguleringstsunami vi har set, så forventer fondene ikke, at der kommer mindre regulering. Man kan begynde at stille sig selv det spørgsmål om der ikke har været for meget regulering, og om det  ikke har taget overhånd nu," siger Jannick Nytoft.

Danske kapitalfondsejede virksomheder omsatte i fjor for 208 mia. kr. og opnåede en driftsindtjening på 10,8 mia. kr.