Danske Invest: 10 grunde til ikke at gå i Grexit-panik

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER

Udsigten til et muligt Grexit kan måske gøre det vanskeligt for nogle private investorer at holde hovedet koldt. Men der er masser af forhold, som gør, at man sikke behøver at være bekymret som privat investor.

Danske Invest har lavet en liste med ti gode grunde til, hvorfor man som privat investor bør undgå panik. Det skriver investorview.dk.

1) Den Europæiske Centralbank, ECB, forhindrer kaos. ECB har signaleret stærk vilje til at anvende alle midler, der er til rådighed.

2) Den offentlige sektor skal ikke spare i samme omfang. I de seneste år har der været kraftige offentlige besparelser, højere skatter, lavere investeringer og fyrede medarbejdere i en række eurolande. Regeringerne har derfor ikke de samme sparebehov længere, vurderer Danske Invest.

3) Det politiske klima er ændret. I starten af krisen blev der strammet meget og på kort tid. Der er i dag langt større fokus fra politisk side på at designe den økonomiske politik, så den skader mindre.

4) Et græsk kollaps vil ikke ramme nær så hårdt. I modsætning til tidligere ejer investorerne ikke græske statsobligationer i samme grad som før.

5) Det europæiske banksystem er sundere. Bankerne har tidligere lidt under høje tab på udlån, lovgivning om højere kernekapital og krav om flere likvide aktiver til at modstå paniksituationer. Derfor står banksystemet nu stærkere.

6) Eurosamarbejdet er stærkere. EU har fået en fælles finanspolitik, en europæisk stabilitetsmekanisme og en bankunion.

7) USA har det fint. Da den europæiske krise brød ud, skete det på et tidspunkt, hvor den amerikanske offentlige sektor også havde brug for at blive mindre. Nu har USA et opsving på sjette år.

8) Det er slut med faldende kinesisk vækst. I de seneste fem år har der været faldende vækst i Kina. Danske Invest vurderer, at vi er på vej ind i en periode med nogenlunde stabil kinesisk vækst på 5-6 pct.

9) Der er ikke en aktieboble. Overordnet set er de globale aktiemarkeder efter Danske Invests opfattelse ikke for dyre.

10) Der vil være lave renter i lang tid. Selv om der er udsigt til renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, så vil amerikansk pengepolitik stadig være lempelig i hvert fald to år frem. Det samme gælder i eurozonen, vurderer Danske Invest.

/ritzau/FINANS