Danske erhvervsgiganter ligger solidt på nordisk Top 40

Danmark er ikke hjemsted for mange gigant-virksomheder. Men de danske erhvervskæmper klarer sig stærkt i konkurrencen med erhvervslivet i de øvrige nordiske lande.

OW Bunker Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Af Nordens 40 største selskaber - målt på omsætning - er halvdelen svenske, mens Danmark og Finland hver har syv virksomheder på Top 40 og Norge seks.

Norge kan dog prale af, at den ubetinget største virksomhed i Norden er norsk og hedder Statoil, og den omsatte sidste år for 75,4 milliarder euro. Det var mere end dobbelt så meget som Nordens næststørste virksomhed, A. P. Møller – Mærsk, der i 2013 solgte for 35,7 milliarder euro.

Det fremgår af en spritny opgørelse fra analysesitet largestcompanies.dk

Den nordiske Top 40 omfatter udover Mærsk seks danske koncerner: Brændstofleverandøren OW Bunker, Novo Nordisk, ISS, Arla Foods, Dong Energy og Carlsberg.

Og flere af de danske virksomheder har gjort sig positivt bemærket i det »nordiske mesterskab i erhvervsliv«.

OW Bunker, der blev børsnoteret tidligere i året, klatrede sidste år op ad den nordiske rangliste fra en 18. til en 11. plads, og den danske medicinalgigant Novo Nordisk sprang fra en 23. til en 15. plads.

Den danske servicekæmpe ISS udmærker sig ved at være den absolut største virksomhed i Norden, når det kommer til antal ansatte. Med sine godt 533.000 ansatte er ISS næsten dobbelt så stor som nummer 2 på Top 40, den svenske sikkerhedsfætter, Securitas, der har knap 276.000 ansatte.

Når det kommer til indtjening, klarer dansk erhvervsliv sig også bemærkelsesværdigt flot på den nordiske Top 40. Med et overskud sidste år på 4.985 mio. euro har Mærsk den stærkeste indtjening, mens Novo Nordisk hænger lige i haserne med et overskud på 4.361 mio. euro. Indtjeningsmæssigt ligger Nordea på en tredjeplads med et overskud på 4.116 mio. euro, og så kommer tøjgiganten Hennes & Mauritz, som sidste år tjente 2.520 mio. euro.

Nordens 40 største virksomheder har i det seneste regnskabsår haft en samlet omsætning på 543 milliarder euro, et fald på næsten 12 pct. i forhold til 2012.

Deres samlede overskud beløb sig til 50 milliarder euro, svarende til et fald på 20 pct.

Og endelig har de 40 største nordiske virksomheder sidste år haft et faldt i den samlede beskæftigelse på knap 87.000 job, svarende til 4 pct.