Danske børsselskaber domineres af udenlandske investorer

Over 52 pct. af danske aktier ejes af udlændinge, hvilket betyder de danske aktionærer mister indflydelse og selskaberne må indordne sig nye krav. Det skriver Børsen.

ARKIVFOTO. Over 52 pct. af danske aktier ejes af udlændinge, hvilket betyder de danske aktionærer mister indflydelse og selskaberne må indordne sig nye krav. Det skriver Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Helt konkret får den udenlandske dominans konsekvenser for årets kommende generalforsamlinger, der vil blive karakteriserede af koordinerede stemmeinstrukser og elektroniske metoder. Det danske sprog er allerede kommet under pres, hvilket er synligt i det øgede antal årsrapporter kun udgivet på engelsk. Særligt Dansk Aktionærforening kritiserer denne praksis.

Desuden tvinges selskaberne til at sætte sig ind i, hvad de udenlandske investorer vil acceptere i form af for eksempel aktieløn og kapitalforhøjelser.

Det er særligt amerikanske investorer, der viser interesse for de danske aktier. Hvilket er et udtryk for, at der er kommet gang i den amerikanske økonomi.

Trods småaktionærernes kritik ser flere bestyrelsesmænd fra større danske børsnoterede selskaber positivt på udviklingen.

- Vi har tidligere talt om, at der er underskud af udenlandske investeringer i Danmark. Så vi kan kun hilse flere velkommen og være glade for, at udlændinge udfører aktivt ejerskab, udtaler Lars Nørby Johansen, der er bestyrelsesformand for blandt andet William Demant, til Børsen.