Danske banker trodsede C20-fald

Mandagens handel på Københavns fondsbørs endte 0,5 pct. lavere i 270,5 og udviklingen bar præg af store udsving og en general dårlig stemning på de globale fondsbørser. Den danske banksektor var i fokus grundet øgede forventninger til bankpakke II.

Foto: Scanpix
- Mandag var en begivenhedsløs dag, hvor bankerne stod i søgelyset med spekulationer til den næste bankpakke. En meget tynd omsætning var med til at skabe store udsving hos de cykliske aktier, hvor især FLSmidth var hårdt ramt. Nordea blev presset af en dårlig stemning hos de svenske banker, og gik derfor imod den positive stemning, vi så hos de andre banker, sagde Ole Kjær Jensen afdelingschef for skandinaviske aktier hos Sydbank til RB-Børsen.

Finansaktierne startede dagen med solide stigninger i kølvandet af de politiske forhandlinger om bankpakke II, til trods for at fremgangen aftog endte bankerne alligevel med pæn fremgang. Danske Bank lukkede uændret i kurs 65,5, efter at have ligget 7 pct. højere ved frokosttid. Sydbank steg 3 pct. til kurs 85, mens Jyske Bank blev løftet 2,4 pct. til kurs 150. Svensk/danske Nordea faldt 4,6 pct. til kurs 39,7.

A. P. Møller - Mærsk lukkede 2,9 pct. lavere i kurs 30.000, efter at koncernen forsat ser faldende produktion fra oliefelterne i Nordsøen. Handelsbanken nedjusterede sin anbefaling af aktien til den negative "reducer" fra den positive "akkumuler".

Pres på containerraterne
- Udsigterne til fortsat pres på containerraterne på Asien-Europaruterne vil presse indtjeningen hos Mærsk. Samtidig har Mærsk-aktien kursmæssigt haft en god begyndelse på året, hvorfor prisfastsættelsen ser mindre attraktiv ud, noterede Handelsbanken.

Vestas faldt mandag 0,2 pct. til 338,5. Den indiske konkurrent Suzlon har via et datterselskab underskrevet en hensigtserklæring med delstatsregeringen i Gujarat-regionen i Indien, om at udvikle vindkraftprojekter på op til 1500 MW.

The American Wind Energy Association (AWEA) og The Solar Energy Industries Association (SEIA) ser en dramatisk reduktion i investeringer i vedvarende energi for 2009, hvis ikke kongressen og den kommende Obama-administration vil komme til undsætning. De sure udsigter skyldes finanskrisen.

Carlsberg steg 1,9 pct. til kurs 203,8. Der er spekulationer om, at julesalget hos de britiske pubber ikke var så svagt som frygtet. Salget vil blive belyst i markedsopdateringerne fra Punch Tavern den 14. og JD Wetherspoon og Individual Restaurant Group den 20. samt Fuller's og Mitchells & Butlers den 29. januar. I modsat retning trækker presset på den russiske rubel, som er blevet yderligere devalueret.

SAS steg 1,9 pct. til 32,4, efter at de kabineansattes fagforening CAU oplyste, at de danske stewarder og stewardesser og SAS har indgået en aftale om besparelser efter måneders intense og skarpe forhandlinger.

ØK-aktien faldt 3,9 pct. til 196, efter spekulationer om devalueringer af valutaen bolivaren. Den venezuelanske bolivar er ramt af spekulationerne grundet indikationer fra præsident Hugo Chavez. Det skrev Bloomberg News.

Bang & Olufsen faldt 2,8 pct. til kurs 70 op i mod torsdagens halvårsregnskab. Capinordic sænkede sit kursmål fra tidligere 75 kr. til 65 kr. og fastholdt en negativ anbefaling på aktien.

RB-Børsen