Danske Bank vil være førende på erhvervsobligationer

Udstedelse af erhvervsobligationer kan blive et kæmpemarked i Danmark, og Danske Bank vil udnytte sin størrelse til at få så stor en bid af kagen som muligt.

Ambu, der producerer hospitalsudstyr, har for nylig udstedt erhvervsobligationer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lån via erhvervsobligationer har tidligere været forbeholdt de helt store selskaber som A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg og DONG Energy, men nu er Danske Bank klar til at benytte værktøjet på mindre virksomheder. Banken ser et potentielt marked på 20-25 milliarder kroner inden for blot få år.

I første omgang drejer det sig om mellemstore virksomheder som eksempelvis Ambu, producent af hospitalsudstyr, der for nylig hentede 700 millioner kroner i en udstedelse af erhvervsobligationer.

Dermed blev de den første mellemstore virksomhed i Danmark, der udstedte erhvervsobligationer i danske kroner, men mange flere er på vej. Således melder Danske Bank om stor interesse fra en lang række virksomheder.

»Vi har haft et seminar for 35 administrerende direktører og finansdirektører fra vores gode kunder i sidste uge. Vi diskuterede, hvad Ambu og en anden stor dansk virksomhed har gjort inden for virksomhedsobligationer. Vi havde en investor-repræsentant inde, og vi havde selv et oplæg om, hvad der skal til for at kunne udstede virksomhedsobligationer. Der er en stor interesse hos mange af vores største kunder,« siger Lars Mørch, bankdirektør og chef for Danske Banks Business Banking.

Han fortæller videre, at banken også bliver kontaktet af virksomheder, der ikke har bankforbindelse i Danske Bank, men hvis nuværende bank ikke er stor nok til at hjælpe med udstedelse af virksomhedsobligationer.

»Mange er interesserede i virksomhedsobligationer, eksempelvis fordi de ønsker at konvertere bankgæld, og virksomhederne kan se, at der er et marked for det nu. Andre er interesserede i at forberede sig, så de ved, om det er en god finansieringskilde, hvis der på et tidspunkt kommer en mulighed for et opkøb,« siger han.

Store fordele ved obligationer

Ambu havde oprindelig planlagt en udstedelse på 500 millioner kroner, men på grund af stor efterspørgsel udvidede de udstedelsen til 700 millioner kroner. Det giver flere fordele, forklarer Ambu-direktør Lars Marcher.

»Der er tre hovedmotiver for os; stabilitet, frihed og det, at vi fremadrettet kan ekspandere yderligere. Hvis man bruger husmarkedet som en analogi, kan man sige, at vi er gået fra at være flekslånere til at have fastforrentede lån. Vi er gået fra at være afhængige af eksterne konjunkturer og det globale finansmarked til at have en fast rente i fem år. Det er jo fantastisk,« siger direktøren, der ligeledes kan berette om talrige opkald fra andre danske virksomhedsdirektører efter den succesfulde obligationsudstedelse.

At den første udstedelse af erhvervsobligationer i danske kroner fra en mellemstor virksomhed blev en succes, er vigtigt for at skabe et godt dansk marked for erhvervsobligationer, mener Danske Bank. Af samme grund vil Danske Bank ikke lade alle virksomheder benytte metoden.

»Vores rådgivning kan meget vel være at sige; det tror vi ikke er nogen god idé. Hvis man ikke får det fuldtegnet, og renten bliver skæv i forhold til, hvad man havde forventet, og det nogle år fremme viser sig, at virksomheden ikke performer ret godt, så falder det tilbage på os som rådgiver. Så får vi lukket det marked hurtigere end vi fik det åbnet. Vi er afhængige af at få skabt et marked med kvalitet,« siger Lars Mørch.

Da der sættes et relativt stort apparat i gang med udarbejdelse af materiale, møde med investorer og så videre, kræver det en vis størrelse virksomhed for at det er rentabelt. Dog åbner Danske Bank for, at flere mindre virksomheder kan gå sammen i en pulje.

»Teoretisk er der jo den mulighed. Og vi arbejder på at finde ud af, hvad der kræves for, at det kan lykkes. Men puljer man flere sammen, bliver det relativt tungt. Derfor vil renten også blive noget anderledes. Fremtiden vil vise, om det kan blive fordelagtigt i forhold til bankfinansiering. Det tvivler jeg på,« siger han.