Danske Bank skruer ned for eksponeringen mod danske aktier

Investorer bør ikke længere placere helt så stor en andel af deres opsparing i danske aktier, mener Danske Bank, der nu anbefaler »undervægt« af hjemlandets børsnoterede selskaber.

Danske Bank skruer ned for eksponeringen mod danske aktier (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Årsagen er ikke mindst, at danske aktier har løbet meget stærkt i år, hvor det er blevet til en stigning på 21 pct. mod en fremgang for aktiemarkederne i Europa på 12 pct. og en stigning i amerikanske aktier på 4 pct.

»Vi har valgt at skrue ned for danske aktier i vores investeringsunivers, så vi nu har en undervægt og dermed færre danske aktier, end vi venter at have på lang sigt,« siger bankens chefstrateg Tine Choi.

Med undervægt anbefaler Danske Bank, at investorer aktuelt har mellem 10 og 15 pct. af deres aktieinvesteringer i danske aktier afhængig af deres risikoprofil. Det er 5 procentpoint mindre, end det neutrale udgangspunkt på en dansk aktieandel på 15 til 20 pct.

En stærk udvikling i de danske medicinalaktier er en af årsagerne til, at Danske Bank anbefaler at se sig om, efter et bedre forhold mellem det potentielle afkast og risici.

»Medicinalselskaberne Novo Nordisk, Lundbeck, Coloplast og Genmab udgør næsten 52 pct. af C20-indekset, og det er ekstremt meget set i forhold til, at medicinalsektoren blot udgør lidt over 11 pct. af det globale aktiemarked målt på det globale MSCI-indeks,« siger Tine Choi.

Samtidig er det danske marked ifølge chefstrategen også domineret af relativt få selskaber, og der er eksempelvis ingen teknologiselskaber i C20-indekset og blot få større teknologiselskaber som Nets og Simcorp uden for C20-indekset.

Til sammenligning er teknologisektoren ellers en af de største og mest betydningsfulde sektorer på verdensplan og udgør næsten 18 pct. af det globale aktiemarked.

»Som investor giver danske aktier en stor sårbarhed over for udviklingen i enkelte selskaber og enkelte sektorer. Det kan være fantastisk, når det går godt, hvilket vi har oplevet hidtil i år, men i øjeblikket vurderer vi, at europæiske aktier giver et mere attraktivt forhold mellem potentielt afkast og risiko end danske aktier,« siger Tine Choi.

Danske Bank anbefaler i stedet at overvægte såvel europæiske som amerikanske aktier.

Overordnet har Danske Bank i slutningen af september anbefalet investorerne at overvægte aktieinvesteringer med omkring 10 procentpoint, således at en investor med en gennemsnitlig risikoprofil og med en investeringshorisont på syv til 15 år har placeret 45 pct. i aktier og 55 pct. i obligationer.