Danske Bank sender aktiemarkedet i rekord

Danske Bank-aktionærerne kan torsdag middag fejre et godkendt halvårsregnskab, der har sendt bankaktien højt til vejrs på det danske aktiemarked.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen

Indtjeningen i andet kvartal er den bedste i fem år og overstiger også analytikerforventningerne. Samtidigt og set med analytikerøjne vigtigst, så synes Danske Bank også at have fået styr på sine nedskrivninger. En lille nedjustering af forventningerne til 2013 til et resultat på 6,5-9,0 mia. kr. mod tidligere 7,5-10,0 mia. kr. afskrækker derimod ikke aktiemarkedet, der havde set det komme.

»I min optik er det vigtigste punkt i regnskabet forbedringen af aktivkvaliteten. Nedjusteringen er drevet af svagere indtjening på forsikring og handel, hvilket ikke er særligt vigtigt for udviklingen i banken de kommende år. Der er udviklingen i aktivkvaliteten langt mere vigtig,« siger analytiker i norske DNB Håkon Reistad Fure til Ritzau Finans.

Danmarks største bank havde i andet kvartal tab og hensættelser på udlån på 924 mio. kr. mod ventet 1458 mio. kr. ifølge SME Direkt. Bundlinjen viste et overskud på 2184 mio. kr., hvilket er over 400 mio. kr. mere end ventet af analytikerne. Danske Banks topchef Eivind Kolding er overordnet tilfreds med resultatet, selv om der selvfølgelig er ting, der kan gøres bedre. Omkring omkostningerne siger han, at de er under kontrol og udvikler sig som planlagt, mens nedskrivningerne er det helt store lyspunkt i regnskabet.

»Den mest positive ting ligger på vores nedskrivninger, som er faldet ganske betydeligt i andet kvartal til, hvad vi kalder et normaliseret niveau. Det er et niveau, vi mener, vi kan holde,« siger Eivind Kolding.

Danske Bank ligger ved middagstid 8 pct. højere i 111,60 kr. Dermed er Danske Bank-aktien et mulehår fra niveauet i midten af juni, hvor Finanstilsynet påbød banken at hensætte yderligere 8 mia. kr. Dengang var prisen på Danske Bank lige under 112 kr.

Med Danske Banks succes har også C20 Cap-indekset fået en fremragende start på årets travleste regnskabsmåned august. Indekset ligger til at sætte rekord - 1,9 pct. højere i 602,36.

Der er stigninger i 18 af de 20 indeksmedlemmer herunder Novo Nordisk, der har fået godt nyt fra konkurrenten Sanofi forud for Novos eget halvårsregnskab på torsdag.

Sanofis salg af sit langtidsvirkende insulin Lantus voksede 20,9 pct. til 903 mio. euro - eller 6,7 mia. kr. - i USA i andet kvartal, mens det globale salg voksede med 17,7 pct. til 1409 mio. euro (10,5 mia. kr.). Og det lover godt - også for Novo Nordisk, mener Sydbank.

»Det amerikanske insulinmarked udgør omkring 70 mia. kr. årligt ud af globalt set 120 mia. kr. årligt, og væksten hos Lantus understreger en god underliggende efterspørgsel. Det er værd at hæfte sig ved i forhold til Novo Nordisks regnskab for andet kvartal i næste uge,« vurderer Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk stiger 1,6 pct. til 963,5 kr.

Derimod er aktiemarkedet ikke imponeret af Sanofis salg af GLP-1-analogen Lyxumia, som er opfundet af danske Zealand Pharma. Midlet, der blev lanceret på de første europæiske markeder tidligere i år, solgte for 1 mio. euro i andet kvartal. Aktien i Zealand er efterfølgende faldet 1,3 pct. til 74 kr.

Vestas-aktien synes til gengæld ikke til at stoppe. Aktien stiger torsdag 3,1 pct. til 117,10 kr., og er nu steget 268 pct. i år. Der er ikke noget særligt selskabsspecifikt til at forklare stigningen, andet end at aktien nu opererer i medvind og har positivt momentum modsat tidligere. Aktien var i juli for fjerde måned i år månedens aktie.

DSV stiger 1,3 pct. 147,6 kr., hvilket placerer transportaktien i den tunge ende af C20-feltet. Koncernen får sænket sin anbefaling af svenske SEB, der sætter aktien på "hold" fra tidligere "køb", og Handelsbanken siger nu "akkumulér" mod tidligere "køb". Nykredit har dog en mere positiv holding til selskabet, der tirsdag leverede regnskab for andet kvartal. Sent onsdag løftede Nykredit sin anbefaling til "outperform" fra tidligere "neutral".