Danske Bank overrasket over markant kursfald i år

Danske Bank er blevet 30 mia. kr. mindre værd i år. Børsværdien af Danmarks største bank er krympet med knap 8 pct. siden nytår - og det overrasker hos Danmarks finansielle førerhund.

Danske Bank er blevet 30 mia. kr. mindre værd i år. Børsværdien af Danmarks største bank er krympet med knap 8 pct. siden nytår, hvilket blandt andet skyldes frygt for lavere økonomisk vækst i Danmark. Men det store kursfald overrasker alligevel banken.

"Kursfaldet er selvfølgelig også overraskende for os, men generelt har bankerne klaret sig dårligt på aktiemarkedet i år. Men vi har da klaret os noget dårligere end det øvrige banker," konstaterer Gert Jørgensen, der er chef for det institutionelle salg i Danske Equities.

En række analytikere påpeger overfor RB-Børsen, at Danske Banks aktiekurs er blevet hårdt ramt af udsigterne til lavere økonomisk vækst i Danmark, mens opbremsningen på det danske boligmarked ligeledes har kostet dyrt på aktiekursen i Danske Bank.

Samtidig er de europæiske bankers aktiekurser drevet af rygter om opkøb og fusioner, men Danske Bank ses som en opkøber og ikke som et opkøbsmål, hvilket lægger en dæmper på kursstigningerne.

Gert Jørgensen ægrer sig over kursfaldet i år, men mener ikke, aktiemarkedet har straffet banken for hårdt.

"Det er aktiemarkedet der sætter prisen, så det kan man ikke sige. Men man kan sige, at der har været et stort internationalt pres på aktien. Måske har man overgjort, at det lavere tempo i dansk økonomi vil sætte udlånsvæksten i stå. Men det har den jo på ingen måde gjort," siger Gert Jørgensen, der mener at aktiekursudviklingen har været præget af lidt for mange dommedagsprofetier.

"Der har været en faldende udlånsvækst til både virksomheder og private. Men udlånsvæksten er stadig på mellem 10-20 pct. Måske har vi stået for skud fordi væksten bliver lavere, men der er stadig en god underliggende vækst," konstaterer Gert Jørgensen.

Danske Bank-aktien er faldet med 8 pct. siden topniveauet 274 kr. i januar, mens andre nordiske banker ikke har været så hårdt ramt i år.

"Det der ligger i det er nok, at udlandet har været nervøse for, at der skulle komme et tilbageslag i dansk økonomi. Samtidig har Danske Bank ikke været med i nogen konsoliderings-historie, mens faldende huspriser og stigende renter har fået investorene til at frygte, at det vil blive svært at komme tilbage på vækstsporet i Danmark," påpeger Gert Jørgensen.

Siden årets start er værdien af de tyve største selskaber på Københavns Fondsbørs ellers steget med 11 pct., hvilket gør Danske Bank til en af de dårligste investeringer blandt de store selskaber i år.

"Det ser ud til, at den danske økonomi bremser hårdere op end den nordiske økonomi generelt. Samtidig er der for tiden stor fokus på boligmarkederne, og der har været en stor sammenhæng mellem bankernes udvikling og boligmarkederne udvikling. Det danske boligmarked har klaret sig rigtig dårligt med en brat opbremsning og prisfald visse steder," forklarer analytiker Kim Bergø fra den britiske investeringsbank Fox Pitt-Kelton.

Markedsværdien af Danske Bank var tirsdag på knap 162 mia. kr.
(RB-Børsen)