Danske Bank med til at bringe C20 på rekordkurs

Efter et par handelsdage med let faldende kurser på fondsbørsen i København er det danske aktiemarked mandag igen i rekordhumør. Danske Bank, der uventet har valgt at tage afsked med Eivind Kolding, som kun nåede at være administrerende direktør i halvandet år, og Novo Nordisk fører an i fremgangen.

C20 Cap-indekset ligger ved middagstid til en fremgang på 0,6 pct. i niveau 625,86 med Novo Nordisk som den mest stigende aktie. Medicinalaktien stiger med 2,2 pct. til 949 kr. oven på en positiv analyse fra Barclays, der har løftet anbefalingen til "overvægt" fra "undervægt" og løftet kursmålet til 1000 kr.

Det er imidlertid Danske Bank, der løber med de store overskrifter efter meldingen om, at Thomas F. Borgen erstatter Eivind Kolding som topchef. Borgen kommer fra en lederstilling i Danske Banks division for "Corporate & Institutional Banking" og har tidligere været direktør for Focus Bank.

- Jeg tror, det kommer som en overraskelse for det fleste, at Eivind Kolding bliver gået. Dem, der siger andet, siger nok ikke helt sandheden. Men aktien stiger, og det gør den umiddelbart, fordi markedet accepterer bestyrelsens forklaring om, at der er behov for en ny profil i den fase, banken er på vej ind i, siger Kim Sejdelin, der er aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Der lægges vægt på, at Thomas Borgen har en meget kundeorienteret profil. Jeg tror, at man mener, at han er den rigtige til at drive banken i sin nye fase, hvor man skal genvinde danskernes tillid. Det tolker markedet som god

handlekraft fra bestyrelsens side, supplerer analytikeren.

Det er dog langt fra kun Danske Bank og Novo Nordisk, som stiger. Hele trefjerdedele af det danske eliteindeks aktie ligger i plus, og den gode stemning hænger blandt andet sammen med, at Lawrence Summers har trukket sit kandidatur som ny Fed-chef i USA. Det vurderes, at Summers ville have ført en mere stram pengepolitik end de andre kandidater. Det er på den baggrund, markedet reagerer positivt.

Uden for C20-regi stiger Genmab 8 pct. til 199,1 kr. Selskabets middel Arzerra har fået en såkaldt ”breakthorugh”-status af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, for godkendelsesproceduren for midlet mod tidligere ubehandlet kronisk lymfatisk leukæmi i kombination med Chlorambucil.

Endnu bedre går det SAS, som stiger 14,2 pct. til 18,5 kr., efter at kreditvurderingsbureauet Moody’s har hævet udsigterne for sin vurdering af SAS’ gæld. Bureauet har nu positive udsigter for vurderingen mod tidligere stabile, hvilket indikerer, at kan komme en opjustering af kreditvurderingen på selskabet.

Efter en usædvanlig dårlig sæsonstart kunne Brøndby IF søndag endelig notere sin første sejr i Superligaen. Hjemme på Brøndby Stadion vandt holdet med 2-1 over OB, og mandag vinder selskabets aktie på børsen. Brøndby-aktien stiger 4 pct. til 2,84 kr.