Danske Bank: Investorerne vender tilbage trods dystre meldinger

Læs mere
Fold sammen
Siden årets begyndelse er Danske Bank-aktien steget knap 17 pct., og torsdag røg kursen over 60 kr. for første gang siden midten af december, da aktien indledte en solid rutsjetur mod kursniveauet 50 kr. Men siden årsskiftet har investorerne vendt tommelfingeren op for Danske Bank-aktien - formentlig på baggrund af spekulationer om, at banken vil få god gavn af den bankpakke II, politikerne i disse dage forhandler om.

Alene torsdag var Danske Bank-aktien den mest stigende blandt C20-aktierne, og det endda på en dag, da der kom dystre meldinger fra bankens datterenheder i Norge og Sverige. I Norge vil det Danske Bank-ejede Fokus Bank slå hælene i for nye kunder, skrev epn.dk, der citerede den norske avis, Dagens Næringsliv. Ifølge avisen vil Fokus Bank stoppe udlån til nye kunder. Fokus Banks udlån er ellers vokset med 30 pct. i kvartalet de sidste fire år, og bankens markedsandele er vokset kraftigt.

- Vor appetit på nye kunder er begrænset, siger adm. direktør Thomas Borgen, Fokus Bank, til avisen.

I stedet prioriterer Fokus Bank - i lighed med Danske Bank i Danmark - fortsat at kunne servicere og låne ud til de eksisterende kunder, hvor Fokus Bank står for godt 15 pct. af udlånet til de større norske virksomheder.

Thomas Borgen mener, at den vanskelige situation tvinger banken til at prioritere på den måde og opgive den ekspansive strategi.

- Selv for banker som os og DnB Nor, som er blandt de bedst ratede banker i Europa, er det krævende at finansiere sig ud over den statslige garantiordning. Det er for dyrt. Når billedet er så krævende som nu, er vi nødt til at prioritere eksisterende kunder, siger han.

Men også i Sverige tvinger nedgangen i konjunkturerne banken til at droppe et vækstmål om en markedsandel på 10 pct. i 2010, skrev nyhedsbureauet Bloomberg.

Banken holder dog fast i de langsigtede vækstmål.

- Det er vores hensigt fortsat at fortsætte med at vokse i Sverige, hvor vi havde en årlig vækst på 20 pct. i de seneste år. Vi vil ekspandere i det nordlige Sverige og have en tættere tilstedeværelse i større svenske byer, siger landechef Lars Nordburg fra Danske Bank i Sverige.

Danske Bank i Sverige har 200.000 privatkunder og 33.500 erhvervskunder.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )